четвртак, 18. октобар 2018.

Приче о житељима старог Београда

Бесплатна тематска шетња кроз културно-историјску и уметничку ризницу Новог гробља у Београду – Музеја под отвореним небом организована је у недељу, 21. октобра, у 11 сати, најављено је из ЈКП „Погребне услуге”.

Како се наводи, на основу предлога грађана, тематска шетња посвећена је житељима старог Београда.

Заинтересовани ће имати прилику да чују приче о устаницима, државницима, дипломатама, уметницима, књижевницима, трговцима, индустријалцима, добротворима, боемима и другим знаменитим људима који су учествовали у креирању културне и духовне слике Београда деветнаестог и прве половине двадесетог века. 

Посетиоци ће моћи да виде неке од најстаријих споменика на Новом гробљу попут Споменика устанику – ослободиоцу Београда Узун Мирку Апостоловићу, да сазнају шта је војвода Вуле Глигоријевић значио за династију Обреновић, чуће се приче о законотворцима Илији Гарашанину и Јовану Ристићу, сазнати које су биле слабости чувеног професора Правног факултета Глигорија Гиге Гершића и зашто је сахрањен са лепезом, о првом српском фотографу – Анастасу Јовановићу, као и првој жени чланици Српског ученог друштва. У овој „посебној авантури” моћи ће да се чује којим пороцима је био склон Бранислав Нушић, ко је Анатола Франса засмејавао шалама на француском језику, зашто је песник Сима Милутиновић Сарајлија својој будућој супрузи дао надимак „Пунктаторка”. Чуће се и приче о глумцима и боемима, талентованим глумицама због којих су вођени двобоји, као и научницима и генијалним ексцентрицима какав је био Михаило Петровић Алас и многи други.

Туру води Виолета Обреновић, историчарка уметности, а место окупљања је на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50. Трајање обиласка је 120 минута, контакт телефон: 011/2071-342, violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs.