четвртак, 18. октобар 2018.

Међународни београдски сајам књига почиње у недељу

Најпрестижнија књижевна смотра у Југоисточној Европи, 63. Међународни београдски сајам књига одржаће се од 21. до 28. октобра под слоганом „Радост читања”, као подсећање на универзалну вредност литературе и значај књижевног стваралаштва, речено је на конференцији за новинаре у Медија центру.

У халама 1, 1а, 2а, 2ц и 4 публика ће моћи да присуствује бројним дискусијама и предавањима о књижевности, везама књижевности и других медија и уметности, преводилаштву, библиотекарству, издаваштву, значају књиге у времену у коме живимо и обележавању значајних јубилеја. 

Иван Карл, в.д. секретара за културу, нагласио је да је Сајам књига културни бренд Београда и Србије и да је најдуговечнија  и најпосећенија манифестација културе у главном граду са скоро 200.000 посетилаца. 

– Ово је доказ несмањеног интересовања за књигу и књижевне програме у дигиталној  ери.  Културна и едукативна мисија Београдског сајма књига је непроцењива јер на једном месту  пружа могућност за упознавање са новим токовима у домаћој и светској књижевности и разговоре са еминентним писцима – рекао је Карл и додао да је тих осим дана сајам једна велика породица аутора, читалаца, издавача, преводилаца, библиотекара, књижара и свих оних којима је драже читање са папира него са дисплеја.

Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма књига, подсетио је да се сајам за 63 године суочавао са разним искушењима, док је данас изазов дигитална цивилизација или тзв. „криза читања”. Он је најавио да ће овогодишњи сајам отворити академик Матија Бећковић, а да је земља почасни гост Краљевина Мароко. 

– У протекле четири године порастао је изложбени простор, број учесника, иностраних излагача, програма, изложби, награда и број посетилаца – рекао је Аврамовић и додао да сајам у српској култури представља стуб друштвене и културне традиције. 

Амбасадор Краљевине Мароко у Србији Мохамед Амин Белхажа навео је да је Мароко прва арапска држава која је почасни гост сајма. Представиће богату колекцију књига на штанду од 100 квадрата, где ће гостовати министар културе и комуникације Марока Мохамед Ел Араж и истакнути марокански књижевници. 

– Желим да вас позовем да присуствујете овим конференцијама и да интерактивно учествујете са мароканским ауторима. Такође, желим и да захвалим Граду Београду што је изабрао Мароко за прву арапску земљу која ће се представити на овом сајму – закључио је Белхажа.

Сања Милић, уредница програма Сајма књига, најавила је гостовање великог броја како домаћих тако и иностраних учесника, посебно истичући присуство министра културе Руске Фередације Владимира Мединског.