четвртак, 18. октобар 2018.

Велика акција чишћења јавне зелене површине у Филмском граду

Oпштина Чукарица, у сарадњи са „Беокомом” и јавним комуналним предузећима, организовала је акцију уклањања депоније и растиња на простору између улица Арчибалда Рајса и Милоја Закића. Циљ акције је да се комплетно уреди површина од три хектара, која је годинама била запуштена и с временом претворена у депонију.

Акцији су присуствовали члан Градског већа Зоран Адамовић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш и председник општине Чукарица Срђан Коларић. Зоран Адамовић је том приликом рекао да град чини све како би Београд био чистији и уређенији и додао да је ова акција пример добре сарадње општине, градских  комуналних предузећа и грађана.

Дарко Главаш је истакао да ће ова свеобухватна акција уређења, у координацији са „Беоком сервисом”, у којој су учествовале екипе јавних комуналних предузећа „Градске чистоће” и „Зеленила”, трајати наредних десетак дана и да ће бити уклоњенo више стотина тона накупљеног комуналног отпада и растиња, а што је најважније биће срушени и уклоњени остаци некадашње бетоњерке. Ова акција захтевала је ангажовање тешке механизације и велик број радника, а тиме и средстава, те је он апеловао на грађане да поштују комунални ред и не бацају комунални отпад на местима која за то нису предвиђена.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић нагласио је да је ова површина годинама била запуштена и с временом претворена у депонију због нерешених имовинских питања и несавесног понашања појединаца. Реч је о простору на коме је својевремено предузеће „Станком” имало право коришћења. Међутим, како је ово предузеће отишло у стечај, а працеле нису приведене намени, Секретаријат за имовинске и правне послове донео је решење о престанку права коришћења свих катастарских парцела на том подручју фирми „Станком”. Како је ова површина сада у надлежности града, Општина Чукарица покренула је иницијативу да се ова запуштена површина уреди.

Наиме, прва фаза рашчишћавања овог подручја била је почетком године, а данашња акција организована је како би се посао привео крају и уклонили остаци напуштеног објекта некадашње „бетоњерке”.

Ова локација је по својој намени јавна зелена површина за спорт и рекреацију, те је намера да се у наредном периоду ова површина приведе намени за коју је предвиђена, што ће значајно допринети комуналном уређењу овог дела Чукарице, рекао је председник општине.

Општина Чукарица ће након успешно спроведене акције чишћења на овом подручју поставити запреке како би спречила могућност стварања нових депонија, а све до привођења ове површине својој намени.

Фото: Општина Чукарица