петак, 19. октобар 2018.

Весић: Захвалност Министарству одбране на успешној сарадњи у заједничким пројектима

Заменик градоначелника Горан Весић изразио је данас захвалност министру одбране Александру Вулину, са којим успешно сарађује на свим заједничким пројектима од значаја за Град Београд. 

Он је, гостујући на ТВ Студио Б, подсетио да је током јучерашњег дана имао састанак са министром одбране на којим се разговарало о отвореним питањима између града и војске.

– Договорили смо неколико важних ствари и веома сам захвалан министру Вулину на великом разумевању када је у питању заједнички рад града и војске. Прва ствар коју смо решили је размена касарне Седмог пука, односно зграде на углу Ресавске и Немањине. Војска ће добити адекватну имовину од града, а наша идеја је да ту направимо градску библиотеку, место са читаоницама и кафићима, где посетиоци могу провести цео дан. Реконструкција те зграде биће и велики изазов за градски Завод за заштиту споменика културе, јер је цео објекат под заштитом и морам признати да сам због свега тога веома срећан јер сматрам да су такве ствари моја главна мисија у граду – казао је Весић.

На састанку је договорен и почетак обнове зграде Команде ратног ваздухопловства у Земуну, једне од најлепших зграда саграђених између два рата, подвукао је Весић.

– Завод за заштиту споменика добио је налог од града да ради пројекат и очекујем да ће он бити завршен за четири до пет месеци. Након тога, војска ће кренути у реконструкцију самог објекта, а ми ћемо урадити цео Авијатичарски трг. Такође, договорили смо се и око Војног музеја, односно да Град Београд у сарадњи са војском преузме  управљање. Наравно, војска ће остати ту и одржавати музеј, али тако ће се више новца улагати у Војни музеј који има велику и дугу традицију. То ће нам такође омогућити и да Београдску тврђаву ставимо на листу Унеска, одакле ће нам бити доступни фондови ове организације – истакао је Горан Весић.

Говорећи о реконструкцији Музеја града Београда, Весић је најавио да ће она почети на јесен следеће године.

– До тада ће бити завршен тендер, добићемо извођача и почеће реконструкција зграде. Вредност реконструкције износиће између 15 и 20 милиона евра, а тачну бројку тренутно не можемо знати јер се пројекти сада завршавају. То ће бити модеран музеј са читаоницом, ресторанима и местима за одмор, како би посетиоци могли што више времена да проведу у њему, што је савремена интенција свих музеја у свету – казао је Весић.