петак, 19. октобар 2018.

„Паметни градови” доприносе бољем функционисању града

Главни градски урбаниста Милутин Фолић учествовао је данас на панел дискусији „Паметни градови Европе” која се, у оквиру Другог фестивала „паметних градова”, одржала у Дому омладине. 

Он је истакао да „смарт сити” није само коришћење најновијих технологија већ и боље функционисање града, рационалније коришћење ресурса и на крају уштеда средстава. 

– Град Београд није лидер у свету када је у питању коришћење модерних технологија у свакодневном функционисању грађана, а циљ нам је да се то у наредном периоду промени. Желимо да покренемо низ апликација путем којих ће се комуницирати са грађанима на транспарентнији начин, од јавног градског превоза па до рационалнијег коришћења топлотне енергије или употребе воде из система – нагласио је Фолић.

Он је најавио у наредном периоду постављање „паметних клупа” на соларну енергију, где ће грађани моћи да пуне мобилне телефоне. Такође  је нагласио да су већ на десетак места у граду постављени инфо-екрани путем којих суграђани и туристи могу да се информишу.

Он је закључио да „паметни градови” могу да допринесу и већој безбедности грађана, подсетивши на позитиван пример Москве током недавно одржаног Светског првенства у фудбалу. 

Други фестивал паметних градова под називом „Будућност урбаних иновација и паметних градова стиже у Србију” одржава се у Београду, од 19. до 21. октобра.