петак, 19. октобар 2018.

Весић и Љајић обишли нове садржаје и расвету на Авали и најавили будућа улагања

Заменик градоначелника Горан Весић и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић обишли су вечерас нове садржаје на Авалском торњу, који су званично отворени за посетиоце овог спортско-туристичког центра. Како је том приликом оценио Весић, сарадња између министарства и града је „за десет” јер не постоји пројекат у вези са туристичком понудом Београда а да га министарство није подржало. Међу њима су уређење Скадарлије и Гардоша, пројекат Гондоле и бројни други на којима се види ова свесрдна помоћ.  

–Туристичка понуда је важна за град зато што је туризам најбрже растућа привредна грана и улажући у њу, увећава се не само број туриста већ и зарада. На овај начин обогаћујемо нашу туристичку понуду, а истовремено улажемо у и економију града. С обзиром да Београд чини четрдесет одсто бруто друштвеног производа, то значи да улажемо и у развој Србије – рекао је Весић.  

Авала је драгуљ Београда, истакао је Весић, и прецизирао да је град обновио пут, а да је министарство омогућило бројне нове садржаје на планини. 

Весић је најавио и да ће следеће године почети реализација пројекта скијалишта на Авали, који се такође финансира заједничким средствима. 

– На тај начин Београђанима и посетиоцима ћемо омогућити да имају скијалиште на 10, 15 километара од центра и верујем да ће га радо користити – навео је Весић.

Министар Љајић је рекао да је ово улагање резултат партнерског односа града и Владе.

– Када имате такав однос, резултати не могу да изостану. Београд третирамо као мотор развоја српског туризма, о чему у прилог говори и податак да од укупног броја посета страних туриста чак 53 одсто посећује управо наш главни град. Зато понуда мора да буде разноврсна – нагласио је Љајић.

Он је оценио да Авала није само излетиште за Београђане већ да је једна од пет најважнијих туристичких дестинација домаћих и страних туриста. Износећи податак да је током ове године продато више од 165 хиљада улазница за торањ, Љајић је поткрепио чињеницу да је премашено прошлогодишњих 155 хиљада посета. 

За првих осам месеци девизни прилив од посете туриста је за 13 одсто већи, а уколико се трендови наставе приближавамо се и зацртаним циљевима по броју туриста и ноћења, закључио је министар. 

Понуда на Авали унапређена новом декоративном расветом и простором Музеја емисионе технике, а од пропратних садржаја отворени су вештачка стена за пењање, село вилењака, бина за концерте, клупе и столови, као и учионица на отвореном са око тридесет седећих места. Расвета је у свим бојама, а на стуб торња монтирано је 45 рефлектора, који могу да раде и појединачно без ограничења светлосних ефеката. Управљање њима је компјутерско.