петак, 19. октобар 2018.

Почели „Дани слободе” музичко-сценским спектаклом у Старој шећерани

Председник Скупштине града Никола Никодијевић отворио је вечерас манифестацију „Дани слободе”, која ће трајати до 1. новембра. Заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем, помоћником градоначелника Андрејом Младеновићем присуствовао је у згради Старе шећеране премијери представе „Ослобођење Београда у пет слика”, редитеља Љубише Ристића. Музичко-сценски спектакл и изложбу поводом важног историјског догађаја гледали су министри Владе Србије – Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министар одбране Александар Вулин и министар заштите животне средине Горан Триван, те заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, као и бројни државни и градски функционери.   

Никодијевић је на нагласио да ове године Град Београд и Република Србија прослављају два велика датума из наше славне историје, 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату и 100 година од ослобођења у Првом светском рату. 

– Те датуме обележавамо кроз манифестацију коју смо назвали „Дани слободе”. Иако је симболика и јубилеј који слави читава Европа и свет, у сусрет стогодишњици завршетка Првог светског рата, толико велика и снажна, ми нисмо желели да 20. окробар 1944. године буде у  другом плану због обележавања годишњице завршетка Великог рата, како су га наши стари називали – рекао је Никодијевић. 

Према његовим речима, обележавање Дана ослобођења од немачких окупатора и повратка слободе у наш град, представља део дуге традиције обележавања важних догађаја у историји Србије, српског народа и свих грађана Републике Србије.

– Београдска операција представља у историји једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Здружене јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије, у тешким борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије. Београдском офанзивом окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација Београда. У борбама за ослобођење главног града погинуо је велики број партизана и црвеноармејаца, као и велики број цивила – закључио је Никодијевић. 

Иако се човечанство током протеклих седан деценија динамично мењало, иако су долазиле нове генерације Европљана, све велике нације Европе и света, задржале су и сачувале изразито позитиван однос према вредностима заснованим на антифачистичким начелима, на којима почива савремена цивилизација. 

– У темељне вредности Европске уније уграђени су антифашизам и слободарсво. Победа савезника у Другом светском рату је историјска чињеница и као таква се учи у школама и преноси се на нове генерације. И у нашем друштву у читавом послератном периоду неговале су се антифашистичке вредности. Изузетак од тог правила бележимо само у периоду након 2000. године, када је након великих друштвених промена, дошло и до неоправданог и забрињавајућег ниподаштавања антифачистичких традиција и слободарског духа којим се наши народи поносе. Ова појава није утемељена у народу, она нема упоришта у историографији и науци уопште, она је била само пуки одраз идеолошког обрачуна тадашње владајуће елите са политичким противницима – рекао је Никодијевић.  

Председник градског парламента је нагласио да се на нашу срећу та неприродна негација истинских људских вредности и непролазног значаја борбе за слободу, завршила почетком ове деценије, јасним изразом народне воље. 

– Поново су снажно и трајно афирмисани слободарски дух и вредности засноване на антифашизму, на борби против неједнакости, за мир и слободу међу народима.Данас када су поново на сцени изазови ксенофобије, национализма али и нових облика фашизма, посебно је важно да баш Србија и Београд истакну своју приврженост систему вредности који негује цео напредни свет. Наша решеност да свуда и на сваком месту истичемо вредности антифашизма и борбе за слободу малих народа као што је наш, посебно добија на значају у савремено доба дигитализације, које упркос бројним предностима, носи и велика искушења генерацијама које тек долазе – додао је Никодејевић.  

Он је додао да је наша обавеза да доследно, упорно и довољно одважно у својим јавним наступима отворено опомињемо друштво да екстремизам и фашизам никада нису до краја мртви и да процеси ревизије историје неће проћи некажњено. Историја нас обавезује да чувамо успомену на херојске дане борбе за слободу, на жртве које су пале у том епском сукобу добра и зла.

– Данас шаљемо јасну поруку да нећемо дозволити мењање историје. Против зла званог фашизам морамо се стално борити незаборављањем, подсећањем и учењем нових генерација о вредностима антифашистичке борбе. Зато данас поносно славимо нашу слободу – закључио је Никодијевић, који се потом обратио преживелим борцима Народноослободилачког рата, пожелевши им добро здравље.