субота, 20. октобар 2018.

Радојичић: Сећамо се славне прошлости и градимо Београд будућности

Београд по први пут ове године, у оквиру манифестације „Дани слободе”, обележава заједно два важна датума низом пригодних манифестација – 74 године од ослобођења у Другом светском рату и сто година од ослобођења у Првом светском рату, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је у емисији „Жикина шареница” подсетио да је Београд слободарски град који је кроз векове много пута рушен и обнављан и тај слободарски дух је нешто што карактерише нашу престоницу.  

– Ових датума морамо да се сећамо. Град и земља који памте људе који су обележили такве периоде, родољубе и борце за слободу, коју ми данас имамо, мисле на своју будућност – рекао је Радојичић.

Он је подсетио на говор мајора Гавриловића упућен браниоцима Београда, који је симбол борби у Првом светском рату, а који је ушао у анале и све уџбенике и војне академије, додавши да је реч о примеру како се воли слобода, своја земља и свој град.

– Зато је важно што се на првом школском часу чита проглас којим се ђаци упознају са овим важним датумима и сећају родољуба који су дали своје животе за слободу – рекао је градоначелник, који је додао да је мултимедијалним спектаклом у режији Љубише Ристића у Шећерани отпочело обележавање ових датума, те да ће данас бити одржан и меморијални дефиле у центру града.

Према његовим речима, током целе недеље биће организован читав низ манифестација које ће подсетити на наше савезнике и одати им још једном почаст за оно што су урадили, док ће 1. новембра манифестацијом испред Скупштине града бити обележена годишњица ослобођења Београда у Првом светском рату.

Он је истакао да се Београд сећа славне прошлости, али и мисли на будућност и додао да је последњих година наш главни град постао велико градилиште. Радојичић је овом приликом подсетио и на недавно завршен Самит „16+1” чији су учесници, поготово они који нису били скоро у нашем граду, били одушевљени како град изгледа данас. 

– Урађено је много тога и много се још планира, „Београд на води”, Трг Славија, Косанчићев венац, хотели, шопинг центри, проширене пешачке зоне и још много тога. Београд се развија у правцу силаска на реке, са што више пешачких зона и бициклистичких стаза, у плану је изградња два моста, два тунела, метро, каламегданска пасарела, гондола која ће повезивати Калемегдан и Парк Ушће, Филхармонија. Реконструкција Трга републике иде по плану и трудићемо се да се поштују рокови. Наша визија је да Београд буде лепши, са новим инфраструктурним пројектима, да буде паметан град са имплементацијом нових технологија које ће га учинити функционалнијим. И на крају, али можда и најважније, он постаје зелени и здрав град за све наше грађане – истакао је Радојичић.