субота, 20. октобар 2018.

Никодијевић: Поносни смо на своју историју и своје хероје

Поводом обележавања 74. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. године. 

Венце на споменик палим борцима Народноослободилачке војске и јединица Црвене армије положили су и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Субнора Србије и Београда, амбасадa Руске Федерације, Азербејџана, Украјине, Белорусије, представници града и удружења грађана. Делегације су потом положиле венце и на Споменик црвеноармејцу и уписале се у спомен-књигу.

Никодијевић је нагласио да је 20. октобар један од најважнијих датума у историји Београда и да га поново обележавамо на достојанствен начин.

– У једном периоду после 2000. године овај датум се није обележавао као празник у Београду и то је била неправда према свим оним херојима и људима који су дали своје животе за слободу овога града. Као држава донели смо одлуку да 20. октобар, када је дан ослобођења Београда у Другом светском рату, славимо заједно са 1. новембром и ту манифестацију смо назвали „Дани слободе” – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је јучерашњим даном почела ова манифестација која ће трајати 12 дана и да му је изузетно драго што види да је наишла на добар одјек код грађана и што у свим програмима учествује велики број Београђана.

 – Фашизам је нешто пред чим не смемо окретати главу, он постоји у различитим облицима и уколико не будемо свакодневно понављали шта је највећа тековина борбе против фашизма, шта су највеће опасности фашизма, мислим да ћемо доћи у замку да поново преживљавамо оно што смо у својој историји већ преживели. Не смемо да дозволимо да се релативизују злочини, као и да се изједначавају они који су били сарадници окупатора и они који су бранили свој народ и државу – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да је први пут у историји ђацима на првом часу читан проглас о томе шта је 20. октобар и колики је његов значај, те да ће исто тако бити и 1. новембра.

 – На тај начин поштујемо и одајемо почаст свим херојима који су дали своје животе за слободу овога народа, тако ћемо радити и у будућности и нема разлога да се стидимо своје историје, већ треба да будемо поносни на своје хероје – истакао је Неикодијевић.

Министар Ђорђевић је нагласио да је Србија у оба рата била на страни победника и има разлог зашто да слави. 

– Одајемо почаст борцима који су дали своје животе за нашу слободу, борцима Црвене армије и борцима народноослободилачког рата – истакао је он, додавши да ће Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања заједно са Министарством одбране Руске Федерације реновирати Гробље олободилаца Београда.