субота, 20. октобар 2018.

Младеновић положио венац на Споменик совјетским ветеранима на Авали

Поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положиo je данас венац на Споменик совјетским ветеранима на Авали. 

Он је истакао да се сваке године 20. октобра сећамо великих пријатеља и хероја који су трагично страдали 1964. године долазећи на обележавање двадесетогодишњице ослобођења Београда. 

 –  Ово је веома важан датум за историју Београда јер су 1944. године снаге Народноослободилачке војске и Црвене армије ослободиле Београд, а више од четири хиљаде припадника једне и друге војске страдало је у тим заиста тешким борбама и сећање на њих је залог за бољу и успешнију и садашњост и будућност – рекао је Младеновић, подсетивши да је ове године по први пут организована манифестација „Дани слободе” којом се обележавају два важна датума, 20. октобар, дан ослобођења Београда у Другом светском рату, и 1. новембар када је наш град ослобођен у Првом светском рату.

Он је додао да се манифестација одржава до 1. новембра и да је организован велики број програма којима се одужујемо савезницима, али и нашим родољубима који су гинули за слободу Београда у оба рата. 

– Надам се да ће то постати традиција која се неће прекидати, поготово што се у школама по први пут чита проглас о значају ових датума са жељом да деца науче да цене и поштују жртве које су пале за слободу нашег града – рекао је Младеновић. 

Венце су положили представници Министарства за рад, социјална и борачка питања, Министарства одбране, Војске Србије, амбасада Руске федерације, Белорусије, Украјине, Азербејџана, СУБНОР-а Србије, СУБНОР-а града Београда и Општине Вождовац.