субота, 20. октобар 2018.

Весић:Београђанима честитам слободу, чувајмо је љубоморно

У име Града Београда и Скупштине града, свим Београђанкама и Београђанима честитам слободу. На данашњи дан пре 74 године окончана је фашистичка окупација Београда, која је трајала 1.287 дана, рекао је данас заменик градоналеника Горан Весић на свечаној церемонији обележавањња Дана ослобођења на Теразијама. Свечану поворку, поред Горана Весића, предводили су председник Скупштине града Никола Никодијевић, чланови Градског већа и секретари Градске управе.

У дефилеу „Кораком до слободе” учествовали су ратни ветерани, чланови СУБНОР-а, борачких организација, официри и војници Војске Србије, као и многобројни грађани.

– Ослобођење Београда предводила је Прва армијска група, под командом генерала Пеке Дапчевића, и јединице Црвене армије, коју је предводио маршал Толбухин. Операција је трајала осам дана. И управо овде, крај Палате Албанија завијорила се тробојка, што је означило крај борбе. У тим борбама живот је изгубило 2.956 бораца наше ослободилачке војске и 940 припадника Црвене армије. Нека им је вечна слава и хвала што наш град данас живи у слободи – рекао је Весић окупљеним грађанима.

Према његовим речима, током 74 године, поједине градске власти нису увек поносно славиле ослобођење Београда. И о томе треба отворено да се говори.

– Последњих пет година са поносом славимо овај важан историјски датум. Славимо 20. октобар, а од ове године и 1. новембар. У оба велика рата у 20. веку, ми смо били на правој страни историје. Борили смо се против оних који су хтели да униште човечанство и цивилизацију. И тога не треба да се стидимо – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да је Србија у Првом светском рату изгубила половину мушког становништва. У Другом светском рату, пропорцијално, после СССР-а, дали смо највећу жртву у борби против фашизма. Весић је нагласио да нема ревизије историје.

– Зна се ко се борио на којој страни и не могу поражени да буду победници. Истина је једна, она је на страни победника, а ми смо поносни на тој страни – закључио је заменик градоначелника.

Весић је још једном пожелео срећну годишњицу два велика датума и нагласио да наредне генерације требају љубоморно да чувају слободу.

Музичко-сценски дефиле од Трга Николе Пашића до Палате Албанија окончан је музичко-драмским догађајем и игром „Ослобођење – победа кроз музику и игру”.