недеља, 21. октобар 2018.

Радојичић: И у Тиршовој и граду сарађујем са сјајним људима

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у интервјуу за „Спутњик” истакао је значај позиције на којој се налази, као и да се упознао са системом престонице. Градоначелник се осврнуо на два велика историјска датума, манифестацију „Дани слободе”, напоре Града Београда да реши кључне пробеме, а анализирао је и међународну позицију Србије.    

Од почетка јуна, када је са места директора Универзитетске клинике „Тиршова” именован за првог човека престонице, Радојичић сагледава потребе грађана и покушава да им изађе у сусрет. За брже уходавање, како каже, значајан је тим са којим сарађује.

– На клиници сам имао сјајне колеге, сјајан тим, радили смо стварно фантастично и када сам долазио у град, питао сам се како ће бити овде.
Испоставило се да су и у Градској управи сјајни људи. Неке тек упознајем за ових неколико месеци кроз рад у кабинету. Увек и у сваком озбиљном и тешком раду има различитих размишљања, различитих процеса. И у Тиршовој и граду сарађујем са људима који су за поштовање – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, Београд има неколико великих проблема. Један од њих је јавни саобраћај. 

– Велике су гужве у граду. Тај проблем имају и остали велики градови. То су хроничне болести савременог доба. Као и што се друге метрополе суочавају са тим проблемом, тако и ми. Даћемо све од себе да их решимо, што је могуће пре – рекао је Радојичић.

Градоначелник каже да је терапија за Београд пажња, љубав и нега свих нас. Пре свега људи из Градске управе, али и свих Београђана.

– Тако да овако велике, овако лепе градове можемо једино на тај начин да сачувамо да буду дуговечни, да буду лепи, да их оставимо генерацијама које долазе после нас. То је рецепт. Београд је данас, можемо рећи, све здравији и здравији организам. Он се стално развија, све је јачи и у ходу се решавају проблеми. Тако, ако га гледамо са лекарске позиције, он је све здравији и јачи организам – рекао је Радојичић. 

Први човек престонице се осврнуо и на велике датуме из историје – 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату и 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату. 

– Београд до 1. новембра обележава „Дане слободе”. Током целе следеће недеље имаћемо манифестације које ће још једном показати захвалност савезницима из Другогрвог светског рата, а такође и 1. новембра ћемо имати манифестацију испред Старог двора, где ћемо обележити стогодишњицу од ослобођења Београда у Првом светском рату – рекао је Радојичић. 

Градоначелник је подсетио да је Београд кроз историју много пута рушен и поново изграђиван. И тај слободарски дух који Београд има и који је увек имао, кроз векове се и даље одржао. 

– Врло је важно не заборавити људе који су се изборили за слободу коју ми данас имамо. И зато су ови датуми изузетно битни, зато је важно да их не заборавимо и да их се стално сећамо. Слобода је највеће богатство сваког човека, а и града као што је Београд – нагласио је Радојичић и осврнуо се на тренутну међународну политику и позицију Србије. 

Према његовим речима, решење за глобалну политику је – умереност, баланс, договор и разговор.  

– Политика Србије је политика неутралности и мислим да је то једино исправно – закључио је Радојичић.