недеља, 21. октобар 2018.

Отворен 63. Међународни сајам књига

У Хали 2 Београдског сајма, вечерас је отворен 63. Међународни сајам књига. Уводну реч имао је академик Матија Бећковић. На отварању свечаности из Града Београда присуствовали су члан Градског већа проф. др Фадиљ Еминовић и в.д. секретара за културу Иван Карл, а из Владе Републике Србије министар културе Владан Вукосављевић. 

Ове године почасни гост Сајма књига је држава Мароко због чега се на отварању појавио велики број дипломата. Међу њима је био и амбасадор САД Кајл Скат.
 
– Желим да захвалим представницима дипломатског кора, књижевницима, угледним гостима, јавним личностима и свим грађанима што су дошли на отврање Сајма књига. Хале су већ првог дана пуне. Ово је један од највећих културних догађаја у Београду и сигурно један од највећиих догађаја у Европи – рекао је Еминовић.
 
Према речима Ивана Карла, Сајам књига није само културни бренд Београда већ и целе Србије. Просечно сваке године ову манифестацију посети 200.000 људи, а то је најбољи доказ да овде постоји велико интересовање за квалитетним издањима. 

– Још увек је већи број оних који воле да читају са папира него са дисплеја. Сале Београдског сајма су ових дана нека врста споменика наше читалачке прошлости и светионик наше читалачке будућности. Неки су спомињали да постоји криза књиге, а то значи да постоји криза мисли. Међутим, овај сајам је доказ да је управо супротно – рекао је Иван Карл.

Историчар Абдулах Бусуф је, у име присутне мароканске делегације коју предводи министар културе и комуникација Мохамед Ел Араж, захвалио Републици Србији што је одабрала Мароко за прву арапску земљу почасног госта Сајма књига и поздравио публику жељну културе и писце на штандовима. Сајам књига траје до 28. октобра.