понедељак, 22. октобар 2018.

Никодијевић: Одвајањем отпада мењамо лоше навике

Председник Скупштине града Никола Никодијевић учествовао је данас у акцији дељења канти за примарну сепарацију отпада привредним субјектима на Ади Циганлији. Никодијевић је том приликом истакао да Град Београд, нарочито у последњих неколико година, посвећује велику пажњу екологији и заштити животне средине, јер, како је рекао, желимо да пратимо развијене земље када је ова област у питању.

Председник градске скупштине захвалио је Секретаријату за заштиту животне средине, ЈKП „Градска чистоћа” и ЈП „Ада Циганлија” и указао на глобални проблем заштите животне средине. 

– Не желимо да будемо црна тачка на мапи Европе. Великим напорима успели смо да подигнемо свест грађана о значају заштите животне средине. Повод данашњег доласка на Аду Циганлију је подела канти за примарну сепарацију отпада, које ће око 60 привредних субјеката који овде послују добити бесплатно. Сада ће угоститељи на лицу места моћи да селектују отпад, који ће даље третирати ЈКП „Градска чистоћа”. Отпад који може да се рециклира доноси зараду Граду Београду – рекао је Никодијевић. 

Према његовим речима, у граду тренутно постоје четири рециклажна дворишта, а према тренутним плановима у року од две године би требало да постоји по једно на свакој општини. 

– Иако ће Београд добити фабрику за прераду отпада у Винчи, наш циљ није да се што више отпада спали, већ да што више оде поново у производњу. Ту интерес није само еколошки већ и финансијски. Ада Циганлија је највеће београдско излетиште и то је разлог због којег смо ову акцију започели управо овде. На Ади постоји и насеље Партизан, па ће и сви људи који тамо живе добити канте за сепарацију, а исто важи и за око 400 сплавова који се налазе на другој страни, односно на обали Саве – додао је Никодијевић. 

Он је додао да је почетак акције везан за Аду Циганлију, али да ће примарна сепарација, у складу са Законом о управљању отпадом, постати пракса на читавој територији града Београда. 

– Канте су бесплатне, па привредним субјектима и грађанима остаје само одговорност да на прописани начин користе канте за сепарацију.  Постоји и инспекција која ће контролисати да ли привредни субјекти користе канте за сепрацију отпада у складу са одредбама Закона о управљању отпадом. За Београд и Србију ово су пионирски кораци, док се у развијенијим земљама ово ради деценијама. Најважније је да грађани схвате да се све ово ради како би се подигао квалитет живота, али и за добробит будућих генерација. Канте ће добити и угоститељски објекти на новобеоградској обали Саве, као и у центру града – рекао је Никодијевић. 

Вршилац дужности секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић је прецизирала да се тренутно дели контингент од 5.000 канти који је коштао око 15 милиона динара.

– Град Београд је за ову намену укупно припремио 60 милиона динара за око 20.000 канти. Контрола би требало да обезбеди спровођење примарне селекције отпада, док ће повећање количине отпада који иде на рециклажу сигурно донети додатну зараду Граду Београду – рекла је Ивана Вилотијевић. 

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић захвалио је Граду Београду и Секретаријату за заштиту животне средине на одличној сарадњи на почетку ове акције. 

– Сигурно је да ћемо и у будућности наставити да радимо на повећању свести грађана о важности рециклаже и заштите животне средине. Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” ће кроз повећање рециклаже остварити додатне приходе и смањити субвенције које нам град даје – рекао је Попадић. 

Вршилац дужности директора ЈП „Ада Циганлија” Роберт Ђукић рекао је да је један од услова за добијање плаве заставе на почетку купалишне сезоне адекватна заштита животне средине.

– Када причамо о екологији и заштити животне средине, Ада Циганлија је поред Каламегдана, Авале и Кошутњака, синоним за ову врсту улагања. Посебну захвалност дугујемо граду и Секретаријату за заштиту животне средине јер су одлучили да Ада Циганлија буде место на којем ће бити започет овај пројекат – рекао је Ђукић.