понедељак, 22. октобар 2018.

Положени венци на Костурницу бранилаца Београда

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић и члан Градског већа Драгомир Петронијевић присуствовали су полагању венаца на Костурницу бранилаца Београда на Калемегдану поводом обележавања „Дана слободе”. 

Петронијевић је након полагања венца поручио да би они који данас раде и служе грађанима Београда требало увек да се сећају речи родољуба и палих бораца. 

– На овом месту почива 3.529 идентификованих и 1.074 неидентификована родољуба који су бранили част и образ овог града и ове земље. Они су својим животима бранили славу и част отаџбине – рекао је Петронијевић и додао да су и данас времена тешка и пуна изазова, а да је на нама да се са њима изборимо.

Према његовим речима, оно што ми данас можемо је да се боримо за више радних места и да створимо добре услове да млади талентовани људи остану у свом граду, као и да се изборимо за наталитет.  

– Морамо да се боримо за стабилност и будућност, али никада не смемо да заборавимо људе који су дали свој живот за овај град – рекао је Петронијевић. 

Он је додао да се нада и верује у слогу и јединство Београђана и целокупног српског народа, као и да ћемо успети да се изборимо за мир и стабилност, јер једино тако можемо данас да победимо. 

– Желим да се сви заједно сећамо наших предака, али да се сви заједно радујемо новим научницима, новим победама талентованих ђака и спортиста, новим гостима и већем стандарду овог града – закључио је Петронијевић. 

Венац палим борцима у Првом светском рату у одбрани Београда положили су и представници Савеза потомака ратника Србије од 1912–1920. Свечано обележавање употпунили су млади полазници школе глуме и говора ДАДОВ, који су пригодном сценом реконструисали говор мајора Драгутина Гавриловића и писма погинулих војника.