уторак, 23. октобар 2018.

Радојичић: Економска сарадња Србије и Шпаније у успону

Економска сарадња Србије и Шпаније је последњих година у константном успону иако и даље постоји пуно простора за додатни раст и унапређење економских односа наших двеју земаља, изјавио је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић на пословном форуму „Шпанија – Србија”.

Према његовим речима, у претходном периоду трговинска размена са Шпанијом била је око 450 милиона, а има и одличних фирми из Шпаније које могу да помогну да се реализују пројекти у српској престоници.

Градоначелник је истакао да је градски буџет данас стабилан и да је стабилна финансијска и политичка ситуација охрабрила и стране инвеститоре.
Говорећи о пројектима у српској престоници, он је истакао да је посебно поносан на пројекат „Београд на води” који заједно реализују Влада Републике Србије и компанија „Игл хилс” из Абу Дабија.

То је нови центар Београда који ће се простирати на укупно 177 хектара, појаснио је Радојичић и додао да ће бити изграђено око два милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора, док је вредност целе инвестиције 3,5 милијарди евра.

Он је навео да је посебно значајан пројекат изградња метроа јер Београд, као град који се развија великом брзином, има велику потребу за том врстом транспорта и подсетио да је план да изградња прве линије метроа почне 2020. године.

Градоначелник је истакао и да је план да се у Београду изграде два тунела – један од Kарађорђеве улице до Булевара деспота Стефана, а други Топчидерски тунел.

Он је говорио и о санацији депоније Винча, измештању Старог савског моста и изградњи новог, изградњи нове дечје болнице Тиршова 2, нове зграде Филхармоније, али и о гондоли која ће повезивати Kалемегдан и парк Ушће.

Како је истакао, Београд се развија плански, стратешки и поуздан је партнер инвеститорима. 

– Имамо много идеја и велики потенцијал да их остваримо, а у средишту нашег интереса су људи и бољи квалитет живота за све. Шпанске фирме су изузетно конкурентне и желимо да сарађујемо са њима – закључио је Радојичић.

Пословни форум „Шпанија – Србија”, који се одржава у хотелу „Хилтон”, организују Трговинско-економско одељење Амбасаде Шпаније у Београду и Шпанска агенција за извоз и инвестиције (ИЦЕX) у сарадњи са Привредном комором Србије.