уторак, 23. октобар 2018.

Велика имена светског и домаћег џеза на 34. Београдском џез фестивалу

Поводом 34. Београдског џез фестивала, који ће бити одржан од 25. до 29. октобра, данас је у Старом двору одржана конференција за медије. Заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић најавила је почетак фестивала под слоганом „Без граница” и изразила уверење да ће се и ове године тражити карта више.  

Она је изразила велику част јер у име Града Београда може да најави почетак фестивала који ће у Дому омладине Београда и Комбанк дворани Дома синдиката окупити најзначајнија имена светске и домаће џез сцене. 

– Прошлогодишњи Београдског џез фестивала био је уметнички најсмелији од обнове фестивала 2005. године. У Београду су се окупили најзначајнији и најиновативнији савремени џезери. Ове године фестивал под слоганом „Без граница” наговештава да ће уметници приказати разноликост и да ће за њих све бити безгранично. Ново издање Београдског џез фестивала нуди репрезентацију најинтригантнијих уметника са интернационалне и домаће сцене. На фестивалу који ће трајати пет дана наступиће преко 20 састава из целог света, који на најбољи начин представљају џез модерног времена. У вечерњим терминима публика ће моћи да чује најбоље извођаче из САД-а, Италије, Немачке, Јужне Кореје, Финске, Мађарске, Кубе, Шпаније, Израела и других земаља, али и домаће џезере, међу којима је бенд „Фиш ин оил”, предводнике савременог звука у нашој земљи – рекла је Андреа Радуловић. 

Заменица председника Скупштине града истакла је да се Одбор фестивала сваке године труди да довођењем великих имена програм учини што квалитетнијим и едукативнијим. 

– Сваке године фестивал доноси иновације, уз повећање броја људи који слушају овај музички правац. Надам се да ће и ове године публика препознати значај овог догађаја и да ће уживати у свему што џез ствара. Очекујем да ће се тражити карта више јер је то онда потврда да радимо нешто квалитетно, као и да бринемо о културним вредностима које поседује Београд – закључила је Андреа Радуловић. 

Вршилац дужности секретара за културу Иван Карл подсетио је на почетке Београдског џез фестивала 1971. године, али и на чињеницу да је ово једна од 11 манифестација од посебног значаја за Град Београд. 

– Изузетно је добро што град препознаје важност овог догађаја, али и самог џеза за културни и музички живот нашег града и Србије. Желим да искористим ову прилику и да захвалим заменику градоначелника Горану Весићу на беспрекорном председавању Одбору фестивала, што је, између осталог, дало велики допринос повећању броја посетилаца са 6.000 на 19.000, колико је било прошле године. То је све резултат одличног рада Одбора фестивала, великог труда запослених у Дому омладине, као и рада током читаве године.  Програм је богат и Београдски џез фестивал, упркос финансијској помоћи града и републике, одлично тржишно послује и зарађује – рекао је Карл. 

Вршилац дужности директора Дома омладине Ненад Драговић захвалио је Граду Београду, Секретаријату за културу, Министарству културе и информисања Републике Србије, Туристичкој организацији Београда и Туристичкој организацију Србије, као и амбасадама и страним културним центрима који подржавају ову манифестацију. 

Аташе за културу Амбасаде САД у Србији Мајкл Брук истакао је да џез представља слободу израза, иновацију и прогрес, што су, како је рекао, неопходни чиниоци сваког успешног друштва. Он је додао да је Амабасада САД поносна што је део Београдског џез фестивала од самог почетка, као и да ће публика ове године имати прилику да поздрави многе врхунске извођаче из читавог света. 

Друга секретарка Амбасаде Јужне Кореје Сол Ђивон апострофирала је изузетно квалитетну сарадњу са Београдским џез фестивалом. Како је рекла, ово је један од начина за повећање броја јужнокорејских уметника који учествују на овој манифестацији. Према њеним речима, Амбасада Јужне Кореје подржала је многе догађаје из света музике, уметности, моде, џеза, хране и језика. 

Присутнима су се обратили још члан Одбора фестивала Војислав Пантић, као и Моника Лашанц из музичке продукције РТС-а.