уторак, 23. октобар 2018.

Подсећање на савезништво Србије и САД током Првог светског рата

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновћ и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скат положили су венце у парку Розали Мортон, у оквиру манифетсације „Дани слободе”, која се одржава поводом стогодишњице ослобађања Београда. 

Младеновић је истакао да српски народ мора да се сети свих који су положили своје животе у Првом и Другом светском рату, како би ми данас имали слободан град и слободну државу. 

– Данас смо овде да захвалимо нашим америчким пријатељима и свима који су помогли нашем народу и нашој војсци. Америка је имала велику улогу у нашој победи у Великом рату и то управо сведочи лекарка Розали Мортон која је несебично помагала српским војницима на Солунском фронту, а затим након рата, оснивајући болнице, школујући лекаре и подижући десетине српске сирочади – рекао је Младеновић и подсетио да је велику помоћ пружио и председник Вудро Вилсон.

Он је нагласио да је председник Вилсон омогућио материјалну помоћ и дозволио да се мобилишу амерички добровољци. 

– Његово пријатељство са Михајлом Пупином допринело је да се Србији испоручи велика помоћ и зато смо се скромно одужили Вилсону јер ће један од најлепших београдских булевара у оквиру Београда на води носити његово име. Планирамо и један заједнички споменик који ће бити посвећен Пупину и Вилсону и надам се да ће то бити симбол пријатељства између две земље – рекао је Младеновић. 

Помоћник градоначелника је изразио наду да ћемо обостраним разумевањем, поштовањем и сећањем на хероје из Великог рата вратити младима наду у боље сутра. 

Амбасадор Америке Кајл Скат подсетио је на чврсте савезничке везе у великим ратовима у прошлом веку и на несебичну помоћ српских војника у Другом светском рату када је спасено 500 америчких авијатичара у акцији „Ваздушни мост”.  

– Обележавамо крај једног рата који је донео неизрециву патњу и опустошио читав европски континент, али и савезничке пријатељске односе двеју земаља – рекао је Скат и подсетио да је овај парк у близини комплекса болнице „Драгиша Мишовић”, која је бомбардована 1999. године.

– Изражавам саучешће српском народу за све цивиле који су страдали током ратова деведесетих година и за све страдале у бомбардовању од НАТО снага – рекао је Скат и додао да би требало да се сетимо свих жртава и да се посветимо тражењу мира и помирења. 

У име Министарства за рад, социјална и борачка питања венац је положио државни секретар Ненад Нерић, као и представници Савеза потомака ратника Србије од 1912 до 1920. године. Пригодни програм приредили су чланови Омладинског позоришта ДАДОВ.