уторак, 30. октобар 2018.

Неправилности у већини контролисаних приватних вртића, акција се наставља

У већини београдских приватних вртића, у којима су Просветна инспекција и Управа за ванредне ситуације Града Београда прошле недеље ванредно контролисале пријављену долазност деце и противпожарну спремност, уочене су неправилности, рекао је данас градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Резултат контроле показао је да око 90 одсто вртића (19 од 21 вртића) у којима је контролисана долазност деце, на основу које Град Београд рефундира новац, нема уредну евиденцију долазности нити се број поручених оброка подудара.

Такође, противпожарна контрола имала је замерке за сваки од 21 прегледаног објекта. Од тога ће за 17 објеката бити изречене мере које ће предшколске установе моћи да отклоне у редовном поступку док ће преостале четири установе у којима је сложенија ситуација добити помоћ града и управе у отклањању недостатака или ће, уколико то не буде могуће, морати да се изместе у друге адекватне просторе.

– Ових првих око 40 вртића укупно показало је сву оправданост наших сумњи и због резултата којим нисам задовољан, просветни инспектори су по мом налогу од јуче опет на терену и до краја недеље обићи ће још 30 вртића – рекао је Гак.

Он је истакао да неки вртићи уопште немају евиденцију броја деце, али да уредно потражују новац за рефундацију од града, те да је нејасно и како процењују број поручених оброка за децу који би морао да се поклапа са бројем присутне деце, али то није случај.

– У неким случајевима затекли смо чак и четири пута мањи број поручених оброка у односу на број деце у евиденцији. Даљим током контроле утврдићемо да ли је лажирана долазност деце или се штедело на храни. Ниједно од та два свакако нећемо толерисати – поручио је Гак.

Он је истакао да контролисане приватне предшколске установе имају пет дана рока за жалбе на записник инспекције, те да ће се након тога, у зависности од исхода поступка, разматрати и скидање са листе за субвенције Града Београда.

– Пројекат сарадње са приватним вртићима дао је вишеструке позитивне ефекте, али на злоупотребе нећемо жмурити јер је смисао субвенција искључиво помоћ родитељима, а не приватним вртићима – рекао је Гак.

Он је додао да циљ ванредне контроле није затварање вртића и да ће сви код којих су уочене неправилности имати рок за исправљање недостатака.

– Циљ је само увођење реда, фер однос према родитељима и захтевање максималне безбедности деце у овом сектору – поручио је Гак.

У првом таласу контроле изабрани су вртићи који су током јула и августа пријављивали највећу долазност деце, изнад 90 одсто, на основу чега им је Град Београд рефундирао новац, до 22.361 динар по детету месечно.

Од почетка године, на име рефундације дела трошкова боравка деце у приватним вртићима, Град Београд исплатио је родитељима 2,5 милијарди динара за сада већ више од 16.000 деце у 332 приватна вртића, који су у систему субвенција.