понедељак, 5. новембар 2018.

Завршен још један циклус обнове историјских фасада

Реконструкција фасада у културно-историјским целинама у Београду улази у четврту фазу, изјавио је градски урбаниста Милутин Фолић. 

Он је истакао да су светлост дана угледала потпуно реконструисана здања у Добрачиној улици, на углу Поп Лукине и Маршала Бирјузове, Дечанској и Деспота Стефана, а у завршним радовима су фасаде на углу Грачаничке и Вука Kараџића, Џорџа Вашингтона и Деспота Стефана, Васиној….

– Планирано је да се до краја новембра крене са реконструкцијом фасада у старом језгру Земуна, и то 30 фасада у Главној, 15 у Господској, девет на Магистратском тргу и пет на Авијатичарском тргу. Истовремено, у историјском језгру Београда биће настављен пројекат реконструкције фасада у улицама Kраља Петра, Грачаничкој и Змаја од Ноћаја, а за 2019. годину планирана је Бранкова улица – рекао је Фолић. 

Према његовим речима, потврда да Град Београд брине о свом наслеђу је и чињеница да је у претходном периоду реконструисано готово 200 фасада и то по целинама – Kосанчићев венац, Kарађорђева, Краља Милана, Фрушкогорска, Задарска, али и појединачни објекти од значаја за град. Све фасаде добиће и декоративно осветљење штедљивом ЛЕД расветом.