среда, 7. новембар 2018.

Интензивнија сарадња општинских и градског правобранилаштва

Градски правобранилац Љиљана Благојевић одржала је данас у просторијама Скупштине града састанак са правобраниоцима градских општина са циљем координираног наступа у споровима који су од интереса за Град Београд и његове општине.

– Састанак се одржава на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића, који је препознао потребу за бољом координацијом са правобранилаштвима градских општина. Заједнички интерес нам је заштита интереса града, као и потреба да у спорним ситуацијама наступамо заједнички. Како градске општине немају статус локалне самоуправе, већ га има Град Београд који је и носилац имовине, некада постоје ситуације и спорови са високим новчаним потраживањима према градским општинама, а такви случајеви могу имати утицаја и на градски буџет. Зато смо ту да помогнемо, разменимо мишљења и заштитимо интересе града – казала је Љиљана Благојевић.

Она је истакла да је досадашња сарадња била спорадична и да ће у наредном периоду она бити редовна, у тачно одређеним временским терминима, а најмање једном месечно. Љиљана Благојевић је подсетила и на чињеницу да Градско правобранилаштво сваког месеца добија извештаје колега из општина о споровима велике вредности, који се потом заједнички разматрају.

– Овакви састанци имају за циљ да се сарадња интензивира, да се проблеми идентификују на време и једнообразно решавају. Такође, Градско правобранилаштво је ту да у сваком тренутку помогне колегама у општинама и заштити њихове интересе јер свака штета представља истовремено и губитак за градски буџет. Наша жеља је да се састајемо једном месечно, сагледавамо тренутно стање и помажемо једни другима, али и да будемо ту и за појединачне састанке и у стручном смислу пружимо помоћ нашим колегама, како бисмо на најбољи начин заштитили интересе главног града – истакла је Љиљана Благојевић.