четвртак, 8. новембар 2018.

Конференција о безбедности на интернету

Безбедност на интернету је један од главних сегмената нашег друштва, нарочито када је у питању пословање на интернету. У овој области се можемо заштитити тако што ћемо комуницирати, учити и размењивати знања, поручио је данас члан Градског већа Драгомир Петронијевић на конференцији „Cyber security” у Старом двору.

– Данас је важно улагати у софтвере, хардвере, нове технологије, али то све нема користи уколико нема добре заштите. Злоупотребе су на сваком кораку и много њих жели да профитира користећи вирусе и лажне информације. Ова конференција је и организована због наших привредника, али да бисмо се и ми едуковали, јер пословање прелази на интернет – истакао је Петронијевић.

Ми смо посвећени теми „паметни градови”, навео је Петронијевић, и додао да Град Београд прати трендове и дешавања у свету и Европи.

– Само на тај начин створићемо услове да млади и креативни људи остају овде и да имају шта да раде. Подстичемо младе да овде развијају посао, да се школују и уз помоћ интернета и повезивањем са иностарним компанијама раде за треће тржиште. Њима је потребна заштита и едукација у том смислу. Нисмо безбедни на нтернету, а можемо бити тако што ћемо да комуницирамо, да учимо и размењујемо знања – закључио је Пертонијевић.

Министар без портфеља задужен за иновације и технологију Ненад Поповић рекао је да у сваком пренутку милиони гигабајта података круже интернетом у трансакцијама које обавља скоро четири милијарде корисника на свету. 

– Према последњим подацима, око 70 одсто људи у Европи сваки дан користи интернет. Информације о приватним активностима појединаца, пословању компанија и активностима државних институција, влада, део су глобалног дигиталног простора. Они су више или мање заштићени и могу се злоупотребити на разне начине. Због своје масовности, мобилни телефони постали су моћна платформа за истраживање и разумевање социјалне динамике, односно до сада недокучивих друштвених понашања и феномена – поручио је Поповић.

Догађају је присуствовао и заменик шефа мисије Амбасаде Републике Италије у Београду Серђо Монти, који је навео да Амбасада Италије пружа велику подршку развоју ИТ сектора и билатералној сарадњи.

Конференцију је организовало Удружење италијанске привреде у Србији „Конфиндустрија Србија” у сарадњи са кабинетом министра без портфеља задуженог за иновације и технологију, Градом Београдом и Привредном комором Србије.