четвртак, 8. новембар 2018.

Подршка најстаријим суграђанима остаје у фокусу Града Београда

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић представила је данас на трибини „Активно старење” подстицаје Града Београда према најстаријој популацији. 

Она је, у Југословенској кинотеци, истакла да се Град Београд базирао на ширењу мреже клубова за најстарије суграђане, повећању броја геронтодомаћица, подршци организацијама и манифестацијама од значаја за ту популацију, као и даљем развијању Београдске сениор картице. 

– Завршетком радног века, човек не треба да се изолује и да нема додатне активности. Ангажовање Града Београда кроз мрежу клубова за старе подстиче социјализацију у друштвене токове и активно старење наших суграђана – истакла је ресорна секретарка другог дана скупа „Дани Беча у Београду”.  

Она је подсетила да у Београду има око 407.000 пензионера, те да је бројчано слична ситуација у Бечу због чега могу да се размене искуства и добра пракса између два града у рационалном и хуманом односу према најстаријим суграђанима. 

Такође, она је подсетила да у овом тренутку у Београду има 29 клубова за старе, које финансира Град Београд, у 14 београдских општина, те да је у последње четири године отворено 10 таквих клубова, а наредне године очекује се отварање још једног. Такође, како је нагласила, најстаријим суграђанима омогућена је доступност система социјалне заштите, који је подржан од Града Београда. 

Станисављевићева је истакла да се у клубовима за старе организују спортско-рекретативне активности, учење страних језика, као и стицање информатичке образованости. Такође је указала на Фестивал стваралаштва „Златно доба”, који се организује на годишњем нивоу, као и на сајам „Треће доба”, највећу манифестацију тог типа у овом делу Европе. 

Када је реч о услузи „помоћ у кући”, тренутно је користи више од 2.500 корисника са 639 геронтодомаћица, које помажу најстаријим суграђанима. За потребе ове услуге, на месечном нивоу Град Београд издваја око 31 милион динара – 96 одсто се финансира из градског буџета, прецизирала је секретарка. 

– Пројекат на који смо посебно поносни је „Београдска сениор картица”. Она је доступна, без накнаде, свим пензионерима у Београду и досад ју је преузело више од 200.000 лица. Поента овог пројекта је да окупи компаније, организације и установе које дају попусте и погодности за најстарије суграђане – навела је Станисављевићева и додала да досад постоји више од 700 места где пензионери могу остварити попуст са сениор картицом. 

Она је подвукла да је ове године издат „Водич за најстарије суграђане”, у коме се на једном месту могу наћи све активности које Град Београд нуди за ту популацију, уз важне бројеве телефона, адресе и упутства како старија особа може да оствари одређену помоћ. Такође је додала да је тај информатор бесплатан и да се може подићи у свакој београдској општини. 

У оквиру манифестације „Дани Беча у Београду”, која се од 6. до 8. новембра одржава у српској престоници, начелник Одељења за становање Секретаријата за имовинско-правне послове Горан Благојевић одржао је презентацију „Социјално становање”, док је презентацију на тему „Дигитализација Градске управе” одржала Јована Јовановић из Секретаријата за послове начелника Градске управе.