четвртак, 8. новембар 2018.

Додељени сертификати након успешне обуке пчелара

Градски секретар за привреду Милинко Величковић уручио је данас сертификате учесницима успешно завршене обуке за пчеларе, која је одржана на огледном добру Пољопривредног факултета „Радмиловац” у Лештанима. Обука за пчеларе резултат је сарадње Града Београда и овог факултета, а обучено је тридесет полазника за пет дана, од чега је током једног дана била организована практична примена. 

Милинко Величковић је изразио задовољство због великог интересовања људи за ову обуку. 

– Наредних година планирамо да број полазника буде већи, као и да сама обука дуже траје. Производња меда је озбиљна привредна града и важан сегмент пољопривреде, а у прилог томе говоре и чињенице да у Београду има 70 хиљада регистрованих кошница и три и по хиљаде регистрованих произвођача меда. Прошле године произведено је око 120 тона меда на територији Београда, што показује да производња меда није само хоби већ и озбиљан посао – истакао је Величковић. 

Он је подсетио да град ову врсту бесплатне обуке организује годинама и најавио да 14. новембра почиње бесплатна обука за органску производњу. 

Др Мића Младеновић, редовни професор Пољопривредног факултета, који је држао обуку, навео је да су сви полазници показали велико интересовање и још веће знање на излазном тесту. Он је назначио да су оцене биле веома добре, што показује да су сви полазници остварили свој циљ. Како је закључио, полазници су сада оспособљени да самостално воде пчељњаке и да обезбеде солидну егзистенцију за своју породицу. 

Град Београд је ове године издвојио подстицајна средства у области пчеларства и то за набавку опреме у вредности од двадесет милиона динара, што је знатно више него лане, када је издвојено осам милиона динара.