среда, 14. новембар 2018.

Никодијевић: Град жели примену модерних технологија

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић угостио је данас у Старом двору представнике IТ компаније „4 A Labs” из Истанбула, који су заинтересовани за сарадњу у области модерних технологија примењивих у „паметним градовима” (smart city).

Никодијевић је истакао да Град Београд у великој мери користи модерне технологије у раду Градске управе, као и да је циљ да се исте технологије што више интегришу у рад јавних предузећа. 

– Град Београд је заинтересован да у што већој мери примењује модерне технологије, како бисмо олакшали свакодневни живот грађана. До сада смо модерне технологије у великој мери применили у раду Градске управе, јавном градском превозу и услугама паркинг сервиса и успешно их извозимо и у друге земље – истакао је председник Скупштине града. 

Циљ је да се, према његовим речима, грађанима скрате процедуре чекања у редовима, доласци на шалтер, као и да се различита уверења, изводи и други документи добијају електронским путем, на чему је највише ангажована Влада Србије.  

Он је предложио да се као наредни корак организује презентација производа турске IT компаније, где би присуствовали представници стручних служби Града Београда и градских јавних предузећа, а како би се видела практична примена тих производа у складу са потребама српске престонице и њених грађана. Такође је истакао добру сарадњу Београда и Истанбула, као и две државе и два председника, и најавио Споразум о братимљењу два главна града. 

Оснивач и менаџер компаније „4 A Labs” (Tehnology and creativity brilliantly blended) Бора Целенк пренео је искуства која та компанија има у развоју различитих врста старт-ап апликација, а која се примењују у области „паметних градова” у Истанбулу, широм Турске и Сједињених Америчких Држава, као и у другим деловима света где послују. Такође је пренео искуства у области дигитализације пореске службе, за коју је Никодијевић истакао да је више него потребна да се примени у Граду Београду, јер постојећи систем и базу података треба унапредити. 

Никодијевић је закључио да најваећи број туриста који посећује Београд управо долази из Турске. Такође, и да Град Београд сјајно сарађује са турском владином агенцијом ТИКА, која је учествовала у обнови неколико знаменитих културних споменика у српској престоници, и изразио уверење да ће се веома успешна сарадња наставити.