среда, 14. новембар 2018.

Почела бесплатна обука за органску производњу

Износ субвенција које Град Београд издваја за пољопривреду прогресивно расте од 2014. године, када је износио 40 милиона, па све до 180 милиона динара колико је град ове године обезбедио за четири јавна позива за пољопривреду. Субвенције ће наставити да расту и потрудићемо се да већ следеће године повећање буде осетно, али ће и даље предност имати органски произвођачи, најавио је секретар за привреду Милинко Величковић на почетку бесплатне обуке за органску производњу у просторијама Градске управе.

Он је присутне поздравио у име Града Београда и Секретаријата за привреду и пожелео им да на обуци науче што више како би започели сопствену органску производњу.

–  Чињеница је да органска производња још увек није достигла жељени ниво у Србији због чега Министаство пољопривреде и Град Београд пуно раде на популаризацији ове гране пољопривреде. Пре осам година, на територији Србије било је 137 произвођача органске хране који су обрађивали непуних 6.000 хектара, док бројке за прошлу годину кажу да у нашој земљи постоји више од 2.000 произвођача који се баве органском производњом, која заузима преко 15.000 хектара – рекао је Величковић.

Према његовим речима, Министарство пољопривреде регистрованим пољопривредним произвођачима даје и наменске субвенције уколико се баве органском производњом.

–  Град Београд свему томе доприноси сопственим подстицајима, а приликом доделе предност имају органски произвођачи. Ове године, на територији Београда имамо једног органског произвођача меда и једног органског произвођача воћа и поврћа, који су остварили права на субвенције Града Београда. Прошле недеље завршена је обука за пчеларе, а ове године по први пут је постојао и практични део, који је обављен на пољопривредном добру Пољопривредног факултета у Радмиловцу – нагласио је Величковић.

Предавања у оквиру обуке о органској производњи одржаће у наредна три дана професори Пољопривредног факултета проф. др Снежана Ољача и проф. др Душан Ковачевић.