среда, 14. новембар 2018.

Град помаже деци са улице

На седници Скупштине Града Београда, Секретаријат за социјалну заштиту предложио је нову услугу социјалне заштите – свратиште, коју су потом усвојили одборници Скупштине града у склопу измена и допуна Одлуке о правима и услугама социјалне заштите.

– Ову услугу ће по први пут системски подржати Град Београд. На овај начин се приступило свеобухватном решавању питања заштите једне од посебно рањивих група, а то су деца која живе и раде на улици, чиме Град Београд спроводи активну заштиту ове деце – изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Она је нагласила да је услуга свратиште доступна деци, младима, одраслим и старим лицима, који живе или раде на улици и добровољно затраже или пристану на услугу. Услугом свратишта обезбеђује се пружање привремених или повремених интервенција и задовољавање тренутних потреба, као и посредовање у обезбеђивању доступности других услуга у заједници. 

– У оквиру услуге свратишта, у складу са проценом потреба, кориснику се обезбеђује оброк, услови за одржавање личне хигијене, одећа, обућа и услови за њихово одржавање, боравак, посредовање у обезбеђивању доступности услуга у заједници (здравствених, образовних, социјалних, правних и других услуга у заједници), едукација и подршка у стицању основних животних вештина и пружање психосоцијалне подршке – прецизирала је Наташа Станисављевић.

Како је нагласила, улагање у ову врсту услуге као дела социјалне заштите је најбоља превенција, будући да се ради о категорији где се у високом степену регрутује и превенира, односно сузбија социјална патологија.  

– Стога ће Град Београд, у складу са приоритетима и потребама, у наредном периоду разматрати модалитете пружања услуге свратишта који ће на најадекватнији начин одговорити потребама деце и младих – нагласила је секретарка за социјалну заштиту.

Према њеним речима, услуга ће се пружати у одвојеном делу Прихватилишта за децу у новом простору у Улици Живка Давидовића. Капацитет свратишта ће бити 30 корисника, а почетак услуге планиран је у току 2019. године. 

Град Београд, у склопу делатности Секретаријата за социјалну заштиту, најдиректније пружа подршку очувању породице, нарочито породице која се услед негативних социјалних индикација налази у ризику.  

– Настојаћемо и даље да на најадекватнији начин одговорамо на потребе деце и младих из ових осетљивих категорија, јер је управо наша одговорност да пружимо подршку деци без родитељског старања, као и породицама које су социјално угрожене развојрм система образовања, здравља, правосуђа, социјалне заштите, заштите од насиља – изјавила је Станисављевићева.