среда, 14. новембар 2018.

Весић: По узору на европске градове, Београд добија јавне бицикле

Градски одборници усвојили су на данашњој седници Одлуку о постављању система јавних бицикала на територији Београда, а како је појаснио заменик градоначелника Горан Весић, у наредне три године ће за ову намену бити издвојено три милиона евра, сваке године по један милион евра. Тако ће се направити 150 станица са 1.500 јавних бицикала.

– Циљ нам је да Београд, по угледу на друге европске градове, има јавне бицикле које ће грађани један временски период користити бесплатно, а касније уз надокнаду. Ово је важна одлука за град и она је последица наше политике према којој предност дајемо пешацима, бициклима, електричним аутомобилима и аутобусима у односу на саобраћај који загађује животну средину. Сигуран сам да ћемо до краја године расписати тендер и да ћемо почетком следеће године добити оператора. Када добијемо оператора, он ће бити партнер граду, а град ће уложити у станице и купити бицикле – појаснио је Весић.

Према његовим речима, град ће сваке године радити по 50 нових станица и куповати по 500 бицикала.

Он је рекао да Београд сада има 83 километра бициклистичких стаза, највише на Новом Београду, те да је план да се изгради око 120 километара  у наредне четири године. Како је навео, од тога ће 90 километара ићи по постојећим улицама, а 30 километара ће бити новоизграђено.

– Када то будемо завршили, имаћемо нешто више од 200 километара бициклистичких стаза, што је важно за Београд, али и за постојање еколошке хијерархије у саобраћају – закључио је Весић.

Горан Весић се осврнуо и на данашњу одлуку о Градској управи којом сви општински грађевински инспектори прелазе у надлежност града.

– На тај начин ћемо бити ефикаснији у борби против бесправне градње, која у нашој земљи постоји засигурно 40, 50 година. То је, нажалост, део менталитета, али смо коначно донели прописе који ће омогућити да се она заустави – закључио је Весић.