четвртак, 15. новембар 2018.

Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода

Савет за безбедност саобраћаја Града Београда подсетио је у данашњем саопштењу да се Град Београд и ове године придружује глобалној манифестацији обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. 

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода ове године обележава се под слоганом „Путеви причају приче”. 

„Желимо да одамо пошту жртвама саобраћајних незгода и изразимо саосећање и солидарност са њиховим породицама. Губици живота и повреде на путевима су  трауматични догађаји, чији је утицај дуготрајан, како на саме жртве саобраћајних незгода тако и на њихове породице и окружење”, наводи се у саопштењу. 

И поред значајних активности на пољу промоције безбедности саобраћаја, односно промене навика, ставова и понашања учесника у саобраћају, унапређење стања уличне мреже представља тежиште активности Савета за безбедност саобраћаја и Секретаријата за саобраћај.  

Како се наводи, све активности усмерене су ка томе да се обезбеди боља повезаност и равномеран развој свих делова града, али и да се побољша квалитет саобраћаја, нарочито ниво безбедности саобраћаја на постојећој уличној мрежи.

Посебна пажња посвећена је најугроженијим категоријама учесника у саобраћају, међу којима је безбедност деце апсолутни приоритет. Путеви и улице су више од просте везе  између два места. Они причају приче, неке од њих су трагичне и вредне су памћења и помињања. Памтећи и помињући трагичне догађаје на путевима, негујемо колективну свест и одговорност за садржај будућих прича које ће причати наши путеви. Саобраћајне незгоде са трагичним последицама догађају се чак и на најмодерније изграђеним и опремљеним путевима и улицама. Најчешћи узрок је управо поступање учесника у саобраћају.

„Позивамо све учеснике у саобраћају да својим поступањем помогну нашим путевима да трагичне приче замене срећним причама”, наводи се на крају саопштења.