четвртак, 15. новембар 2018.

Радојичић у Барселони о унапређењу саобраћаја у Београду

Делегација Града Београда, са градоначелником проф. др Зораном Радојичићем на челу, учествовала је у радионици „Изазови градова” (City Challenge), у оквиру Светског конгреса паметних градова (Smart City Expo World Congress), који се од 13. до 15. новембра одржава у Барселони.

Радионицу су организовали Светска банка и Светски конгрес паметних градова, а челници Београда говорили су о изазовима јавног превоза и представили решења за боље функционисање саобраћаја у Београду.

Градоначелник је указао да је саобраћајна мрежа српске престонице дугачка 5.500 километара, као и да је за паметно управљање саобраћајем важно развити добар систем праћења његовог функционисања. 

– За  сада пратимо обим саобраћаја на 15 локација, интегрисани систем праћења семафора за сада покрива 280 путних прелаза, а подаци које добијамо су значајни, пре свега, за смањење саобраћајних гужви, али нам и помажу да осмислимо дугорочну стратегију – објашњава градоначелник.

Он је подсетио да је Град Београд 2017. године, са циљем регулисања саобраћаја, донео одлуку о преласку на Адаптациони систем по зонама, а период реализације је од 2019. до 2021. године.

Радојичић је истакао да је један од приоритета у Београду успостављање зелене хијерархије у саобраћају, како би се предност дала пешацима и бициклистима.

– Тренутно имамо ситуацију у којој се велики број људи у граду вози сопственим аутом у коме је само један путник тј. возач је сам. То је неефикасно и еколошки и због гужви. Желимо да створимо услове да грађанима буде знатно повољније, брже и удобније да путују градским превозом него аутомобилима. То је важно како бисмо подстицали енергетску ефикасност, постојеће ресурсе што боље искористили, да бисмо смањили време путовања, подстицали грађане да користе ГСП уместо сопствених возила и како бисмо развили хуман и еколошки приступ саобраћају – објашњава градоначелник.

Учестовање у радионици „Изазови градова” било је корисно за делегацију Града Београда, истиче градоначелник.

– Сложили смо се да основу паметних градова чини комуникација са грађанима, ослушкивање њихових потреба и слух за њихове идеје. Град Београд већ има развијене механизме комуникације са Београђанима, пре свега преко „Беоком сервиса”, а у наредном периоду планирамо да их додатно унапредимо – истиче градоначелник.

Делегацију Београда чине и в.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић и Јелена Динић Миловановић из ЈКП „Јавно осветљење”.