четвртак, 15. новембар 2018.

Београд се одужује патријарху Павлу

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, заменик градоначелника Горан Весић и градски урбаниста Милутин Фолић свечано су данас открили споменик некадашњем поглавару Српске православне цркве патријарху Павлу. Споменик је дело вајара Зорана Малеша, налази се на платоу испред Цркве Светог Марка и откривен је на дан смрти патријарха Павла, у присуству епископа Српске православне цркве Стафана. 

Горан Весић је том приликом истакао да је Град Београд поносан на овај чин.

– Споменик блаженопочившем патријарху Павлу у Београду је част, али и обавеза и привилегија. Привилеговани смо што је међу нашим становницима био човек који је био на челу цркве, али са знатно већим утицајем на наше друштво од саме цркве. Он се издигао и изнад улоге коју је имао у друштву и тако свима нама показао пут који треба да следимо. Неко ће рећи да смо подизањем споменика испунили обавезу према патријарху. Нисмо. Испунићемо је када се као људи будемо понашали у складу са оним како је он живео, говорио и како нас је учио – рекао је Весић.

Он је нагласио да патријарха Павла треба да се сећамо сваког дана и да живимо и радимо како нас је учио. 

– Када мењамо град и чинимо га лепшим, то је зато што нас је он учио да прво бринемо о друштву, општем интересу, интересу народа. Ако будемо тако радили, биће нам боље – истакао је Весић.

Никола Селаковић је подсетио на речи патријарха да ће Србима бити боље када и ми сами будемо бољи. Он се осврнуо на дан када се патријарх упокојио и када су се бројни грађани, пре девет година, без било каквих посебних позива и организације, окупили у намери да „у вечни живот и небеско царство испрате свог најдуховнијег сународника”.  

– У тешком, кобном времену и времену искушења био је глас разума, глас божји и путоказ исправног живота и размишљања. Свакоме од нас усадио се у памћење да о њему причамо и приповедамо будућим нараштајима. Скулптура ће нас сећати на стотине примера његове божје речи коју је ширио не само речју већ и појавом – казао је Селаковић.

Он је изразио захвалност свим људима добре воље који су имали разумевања да се на овај начин одужимо патријарху и поручио да ћемо дуг испунити када стварно будемо бољи. Селаковић је оценио да су Београд и Србија из дана у дан боља и хуманија места за живот и поручио да живи вечна успомена на Павла.

Епископ Стефан је навео да је патријарх наш залог и довољан изазов да се у будућности трудимо, колико год је то могуће, да будемо бољи људи. Он је позвао грађане да долазе ту сами, али и са унуцима и дедовима, и да следе патријархов пут јер, како је навео, улога светих, божјих људи и јесте да нас опомињу на то колико појединац може да учини. 

Догађају су присуствовали председник Скупштине Гграда Београда Никола Никодијевић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, помоћници градоначелника Андреја Младеновић и Александар Марковић, те чланови Градског већа, секретари Градске управе, директори јавних предузећа, представници градских општина, црквени великодостојници и бројни грађани.