петак, 16. новембар 2018.

Радојичић: Концепт паметних градова побољшаће квалитет живота грађана

Поводом учешћа делегације Града Београда на Светском конгресу паметних градова у Барселони, градоначелник проф. др Зоран Радојичић изјавио је данас да је важно да се грађанима приближи тај концепт, и какву ће корист имати од примене модерних технологија у свакодневном функционисању комуналног система града. 

Он је, у Београдској хроници, истакао да је Барселона један од градова који је најдаље отишао у развоју паметних градова. 

– Тако да смо имали шта да видимо и научимо, и у будућности их применимо у нашој престоници. Такође, колико је важно да се град развија у том правцу, подједнако је важно да се и свест људи подиже и буде компатибилан са тиме – указао је градоначелник. 

Он је истакао да је потребно имати визију развоја града и да власти у Београду имају план за развој Београда као паметног града. 

–На пример, целокупан концепт превоза у Београду даје приоритет пешацима, бициклистима, јавном превозу и на крају аутомобилима. У том концепту ће се развијати изградња јавних гаража у центру града, док на општини Врачар већ постоје сензори који показују колико има слободних паркинг места, и то су кораци који иду у том правцу – навео је Радојичић.

Такође је похвалио подстицаје Владе Србије у том правцу, посебно младим људима који остварују изврсне резултате у Научно-технолошком парку „Београд”.
 
–Градови су све већи и сигурно је да ће све већи број светске популације у живети у градовима. Неке су прогнозе да ће у наредних десетак година додатних 20-30 одсто светског становништва живети у градовима. То дефинитивно значи да градови на другачији начин морају да се уређују и на другачији начин функционишу – указао је градоначелник. 

Он је закључио да концепт паментних градова подразумава коришћење савремених технологија да би људи, кроз боље функционисање, имали бољи квалитет живота.