уторак, 20. новембар 2018.

Београд на пролеће добија пешачку везу између Калемегдана и приобаља

Радови на изградњи пасареле која ће спојити Kалемегдан и савско приобаље у завршној су фази и очекујем да ће пасарела бити у функцији у првим пролећним данима, најавио је главни градски урбаниста Милутин Фолић.

– Остало је да се монтирају ограде, расвета, лифт, степениште према Kалемегдану и постави скулптура на врху. Планирано је и уређење зелене површине, која ће се ширити како будемо уклањали пругу. Добиће се простор за шетњу и игру најмлађих – истакао је Фолић.

Према његовим речима, пасарела је важна због тога што Београд коначно добија пешачку везу између Kалемегдана и приобаља, која омогућава да суграђани безбедно и без проблема приђу Сави.

– Пасарела није само инфраструктурни објекат већ и уметничко дело. На пројекту су радила два светски позната уметника – Мрђан Бајић и Британац Ричард Дикон, у сарадњи са архитектом и академиком Браниславом Митровићем. Ауторски тим чине три изузетно велика имена, па није ни чудо што овај објекат већ сада као магнет привлачи пажњу грађана – објашњава Фолић. 

Главни градски урбаниста је нагласио да ће пасарела имати везу са паркингом на Бетон хали, који ће посетиоци Kалемегдана моћи да користе током дана.

– Тиме ће бити растерећено централно градско језгро, где су се грађани најчешће паркирали – додао је Фолић и прецизирао да ће пасарела имати уграђене грејаче па ће моћи да се користи и зими.

Он је прошле недеље заједно са ауторским тимом обишао радове, а један од аутора – Ричард Дикон похвалио је квалитет радова и предложио да се у тунелу којим је некада ишла железница направи мултимедијална уметничка поставка која ће пратити отварање пасареле.