уторак, 4. децембар 2018.

Радојичић: Поштујемо реч струке када обнављамо град

Радови на реконструкцији Трга републике су веома захтевни и у интересу је и града и извођача да посао буде завршен што пре, сви желимо да рокови буду краћи, али морамо поштовати реч струке, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у емисији „150 минута” на ТВ „Прва”. 

– Радови су врло захтевни, рецимо део за пешачку зону треба да се укопа 70 центиметара, а 1,4 метра тамо где ће бити постављен асфалт. Постоји процедура за различите слојеве и она мора да се испоштује како би се добио квалитет и како би што дуже трајао. Са друге стране, саобраћај ни на једном ни на другом месту неће бити потпуно заустављен, већ само по једна страна. Суштински, сви желимо да рокови буду краћи, али ако струка тако захтева, немам никакав разлог да им не верујем – казао је Радојичић.

Говорећи о изградњи „Тиршове 2”, он је истакао да потреба за новом дечјом болницом постоји последњих 30 година и да је срећан што се овај пројекат коначно реализује.

– Јуче смо одржали први састанак са људима који су на тендеру добили да ураде студију изводљивости. На том пројекту радиће стручњаци једне аустријске и једне домаће фирме, њена израда трајаће девет месеци, након чега ће бити расписан тендер за пројекат и извођење радова. Према проценама, радови ће почети 2020. године и трајаће две године. Морам да подсетим да је протекле године доста новца уложено и у постојећу зграду клинике, обновљена је фасада са које су некада отпадали делови, купљена је нова медицинска опрема у вредности од преко шест милиона евра. Дакле, учињено је много, али да бисмо заиста имали европске и светске услове, потребна нам је нова зграда – „Тиршова 2” – истакао је Радојичић. 

Он је нагласио да ће током израде студије изводљивости бити примењени најсавременији концепти, односно да ће се цело пројектовање радити у посебном програму, којим ће се по изградњи, а у случају неке поправке, тачно моћи пратити где је настао одређени проблем.

– Моћи ћемо да, убацујући различите параметре, процењујемо какав ће ефекат имати одређени потез, како у односу на само лечење тако и на зграду. „Тиршова 2” донеће и нови концепт лечења деце, наиме мање времена ће проводити у болници, где ће добити дијагностику и терапију и потом ићи кући. У болници ће бити само најтежи пацијенти којима је боравак неопходан и који ће бити лечени уз помоћ најсавременије технологије – казао је градоначелник Радојичић. 

Када је реч о гондоли која ће повезати Ушће и Калемегдан, Радојичић је додао да је важно понашати се друштвено одговорно и мислити о болницама, особама са инвалидитетом, особама са посебним потребама, али да је такође битно направити равнотежу између улагања у те области и у привреду и туризам.

– Туризам се све више развија и веома је важно да се као град што боље позиционирамо. Гондола ће допринети повећању броја туриста и све што се уложи у инфраструктуру града доприноси и развоју туризма. Гондола ће бити на услузи нашим грађанима и сигурно ће имати позитивног ефекта и на туризам – навео је Радојичић и подсетио да је прошле године зарада од туризма износила 800 милиона евра и изразио наду да ће ове године тај износ бити милијарду евра. 

Осврнувши се на тему Приватилишта, градоначелник је рекао да се оно већ 20 година налази на неадекватној локацији, те да се дуго људи у граду и републици баве тим проблемом. 

– Сада смо дефинитивно при реализацији, завршено је око 97 одсто ствари и најкасније у фебруару ће нови простор бити отворен. Прихватилиште нам је веома важно јер тој деци потребна је наша помоћ, капацитет ће бити значајно већи, око 600 деце ће моћи да буде ту, а имаћемо и свратиште за децу са улице – нагласио је Радојичић.

Говорећи о вртићима у Београду, градоначелник је подсетио да се за последње две године драстично смањио број деце на листи чекања. 

– До краја године отворићемо вртић у Алтини, чији је капацитет 200 деце. Планирамо да у наредној години отворимо још обданишта и на тај начин збринемо још око 2.000 деце. Надам се да идемо ка потпуном решењу тог проблема – закључио је Радојичић.