среда, 5. децембар 2018.

Радојичић: Београд испуњава обавезе у области заштите животне средине

Град Београд континуирано ради на подизању свести о важности заштите животне средине, а недавно је потписан и Споразум градоначелника за климу и енергију и одговорно преузимамо своје обавезе по питању смањења емисије угљен-диоксида за 40 одсто, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић на министарској конференцији „Иновативна решења за проблем загађења у Југоистичној и Јужној Европи”.

Догађају су присуствовали министар заштите животне средине Горан Триван и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић. 

Градоначелник је истакао да је министарска конференција „Иновативна решења за проблем загађења у Југоистичној и Јужној Европи” изузетно значајна, како на локалном тако и на глобалном нивоу. 

– Изазови са којима се суочавамо по питању заштите животне средине су огромни и о томе би стално требало да говоримо јер нисмо у потпуности свесни опасности које доносе загађење и неодговорно понашање. Ефекте климатских промена можемо свакодневно да видимо на телевизији, али смо се много пута уверили да су стигле и у наш комшилук. Ефекат стаклене баште и емисија угљен-диоксида су последице које нам одавно указују на неопходност промена које човечанство мора да обави – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, велики градови су сигурно најважнији део решења ових проблема и то је нешто што сви у Граду Београду препознају. 

– Град Београд тренутно ради и на развијању стратешког плана који ће се бавити климом, енергијом и Београдом као „зеленим градом”, што ће такође бити наш допринос овој проблематици. Спрега науке, политике и друштва је круцијална за решење овог проблема. Наука мора да буде апсолутно децидна како обичан човек не би изгубио поверење у научне установе. Наука се такође мора окренути младим људима и иновативним решењима – нагласио је градоначелник. 

Он је додао да је улога политике такође изузетно битна, јер представља врсту модератора између науке и обичног човека. 

– Током доношења праве одлуке суочавамо се са многобројним притисцима и изазовима, од очекивања „обичног” човека и финансијских ограничења, све до личне храбрости. Одговорност политике у овом процесу је велика јер понекад доноси повлачење непопуларних потеза који су по правилу усмерени на бољитак будућих генерација. Времена и даље имамо, „минут до дванаест је”, али још увек можемо да одреагујемо на прави начин. Град Београд ће дати све од себе да буде прави пример позитивног решења проблема заштите животне средине – поручио је Радојичић. 

Министар Поповић је похвалио градоначелника Радојичића јер је, како је рекао, веома агилан када је у питању заштита животне средине и процес „кретања” Београда у правцу „зеленог града”. Поповић је истакао да су заштита животне средине и иновације данас неодвојиви, али и да представљају две области на којима се налази фокус читавог света.