среда, 5. децембар 2018.

Градоначелник Радојичић: За осамнаест година Немачка у нашу земљу уложила 1,8 милијарди евра

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Немачке Томас Шиб обратили су се данас на свечаном обележавању осамнаест година немачко-српске развојне сарадње. Догађају, који је уприличен у Старом двору, присуствовали су бројни званичници и гости, као и чланови Градског већа Града Београда и представници министарстава. 

Градоначелник је том приликом истакао велики значај сарадње између две државе, која је, како је навео, у сегменту развоја достигла пунолетство.

– Сарадња је свакако и старија, али је током овог периода постала конкретна и јасна, захваљујући бројним пројектима. За осамнаест година уложено је 1,8 милијарди евра у пројекте из области екологије, привреде, администрације и многих других који су врло значајни за развој Србије. У нашој земљи послује четиристо фирми из Немачке, у којима је запослено око педесет хиљада људи. Од тог броја педесет фирми је у Београду. Част нам је да имамо тако моћног партнера у побољшавању животног стандарда, квалитета живота и социјалне одговорности према грађанима – рекао је Радојичић.

Он је изложио неколико примера које Београд ради заједно са Немачком развојном организацијом GIZ, међу којима је један од најзначајнијих пројекат поправљања квалитета живота за 145 ромских породица. 

– Жеља нам је да пројеката буде још више, с обзиром да је Немачка земља од које можемо много да научимо и са којом можемо много да сарађујемо и у будућности. За нас је Немачка врло важан партнер и верујем да ћемо и у наредном периоду заједно радити на унапређивању живота у Београду  – истакао је Радојичић, изражавајући велику захвалност у име Града Београда. 

Томас Шиб је подсетио да је било више од двадесет званичних састанака представника обе владе, као и безброј неформалних разговора.

– Реализовано је скоро осамдесет пројеката техничке сарадње и шездесет финансијске помоћи. Предвиђено је и 30 милиона евра за нове пројекте, а акценат ће бити на „зелени” сектор, рурална подручја, социјално угрожено становништво и улазак Србије у ЕУ. Немачка је у послератном периоду искусила важност међународне сарадње и финансијске помоћи. Од међународне повезаности све земље имају користи, а Немачка ће наставити да помаже Србији да постане конкуретна, да се испоштују стандарди заштите животне средине и на првом месту, да сви грађани живе боље – нагласио је Шиб.

Јадранка Јоксимовић се осврнула на важност развојне помоћи Немачке не само на путу ка ЕУ него и у сегменту социо-економског одрживог развоја и реформских пројеката градова и општина у Србији. Она је подсетила да су средства била бесповратна или је било реч о повољним зајмовима KFW банке. 

– Од значајнијих пројеката навела бих рехабилитацију и проширење капацитета хидроелектране „Бајина башта”, а тренутно се исто ради и са хидроцентралом у Зворнику, затим 21 општина у Србији ради на увођењу даљинског система грејања, 24 општине раде на увођењу система пречишћавања отпадних вода, а у пет од осамнаест идентификованих школа имплементира се систем енергетске ефикасности. То су конкретне и видљиве ствари којима се помаже регионални развој наше земље како би она по уласку у унију била социо-економски развијенија, приближнија европским стандардима и уклопљивија у  заједничке политике. То није само израз солидарности већ и политичка одлука да се на Србију озбиљно рачуна – рекла је Јоксимовић.

На свечаности је приказана представа пoсвeћeнa нeмaчкo-српскoj сaрaдњи под називом „Пунолетство”, као и изложба „Дела значе” на којој су приказани пројекти у областима подршке реформама јавне управе и финансија, едукације и инклузије мањинских група, запошљавања, образовања, предузетништва, енергетске ефикасности, заштите биодиверзитета и друго.