петак, 7. децембар 2018.

Никодијевић: Отварамо врата привредницима Србије и Републике Српске

Наша је жеља да користећи добре везе два града отворимо врата привредницима за још јачу и бољу сарадњу. Желели бисмо да из ових наших састанака и форума проистекну конкретне активности које ће, пре свега, бити посвећене унапређењу и бољем животу грађана Србије и Републике Српске, истакао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић на отварању Пословног форума Република Српска – Србија у просторијама Привредне коморе Републике Српске. 

Никодијевић је домаћинима скупа захвалио на добродошлици и пријему, пре свега председнику Скупштине Града Бањалуке Зорану Талићу.  

– Овај форум је наша заједничка иницијатива којом смо желели, пре свега, да користећи добре везе Републике Србије и Републике Српске, као и градова Београда и Бањалуке, начинимо још један корак ка успостављању јаче привредне сарадње. Односи са Републиком Српском налазе се високо на листи приоритета Владе Републике Србије, а постоји и веома слична међунаордна политика и заједнички циљеви и интереси, као и добра сарадња у областима културе, привреде, економије, спорта. На трагу толико добрих односа, закључили смо да би Београд и Баљалука требало да преузму иницијативу, с обзиром на то да су у питању носиоци привредних активности у Србији, односно Републици Српској – рекао је Никодијевић. 

Према његовим речима, Србија је најзначајнији економски партнер Републике Српске.

– Ипак, постоји велики дисбаланс у увозу и извозу. Пошто је у питању Република Српска, то је једини такав случај који нас не радује. Покушаћемо да представимо потенцијале Београда и наше привреде док у овом тренутку тражимо нове облике сарадње, од којих се истичу енергетика и дрвно-прерађивачка индустрија. Када су у питању градови Београд и Бањалука, важну улогу игра и туризам. На нама је да створимо добре услове, пре свега инфраструктурне, како би привредници могли квалитетније да сарађују. Ово је прилика да сви учесници форума искористе добре политичке и личне контакте, како бисмо учинили нешто добро за грађане Србије и Републике Српске – поручио је први човек београдске скупштине. 

Председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић изразио је задовољство јер је Бањалука у прилици да угости привредно-политичку делегацију Србије.

– Основни циљ је унапређење привредне сарадње како бисмо бар у некој мери достигли високо постављену лествицу од, пре свега, двојице председника, Александра Вучића и Милорада Додика. Они су нас на неки начин задужили да у привредном смислу максимално подигнемо ниво сарадње – рекао је Ђурић. 

Зоран Талић је апострофирао „специјалне” везе између Републике Српске и Србије. 

– Сматрам да Бањалука може бити користан партнер како Београду тако и целој Србији. У фокусу наше пажње и данас и у наредном периоду јесте одлив становништва и суочавање са неквалификованом радном снагом – рекао је Талић.

Главне теме форума су потенцијали за улагања у локалне самоуправе и сарадња Српске и Републике Србије, перспективе у дигиталној трансформацији привреде, развој привредних односа, примери пословања компаније из Србије на територији Српске и компаније из Српске која послује у Србији.
О оквиру форума одржане су три презентације – „Презентација потенцијала за улагање у локалне самоуправе Републике Српске и Србије”, „Потенцијални сарадње Српске и Србије” и „Перспективе за сарадњу у области дигиталне трансформације привреде”.