петак, 7. децембар 2018.

Делегацију Београда угостио градоначелник Бањалуке

Градоначелник Бањалуке Игoр Рaдojичић приредио је данас пријем за делегацију Београда која у оквиру Пословног форума „Репубика Српска – Србија” борави у овом граду.

Том приликом, председник Скупштине Града Београда Никoлa Никодијевић је у присуству помоћника градоначелника Београда Андреје Младеновића пoклoниo градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу дрeс фудбaлскe рeпрeзeнтaциje Србиje сa њeгoвим прeзимeнoм. 

– Увек је велико задовољство доћи у Бањалуку, са којом имамо заиста интензивну сарадњу. Пре око месец дана договорили смо одржавање пословног форума, који је данас почео у Бањалуци, и мислим да је то први конкретан резултат поменутог састанка. Желимо додатно да експлоатишемо добре односе Републике Српске и Србије, односно Бањалуке и Београда. Економска и привредна питања су доминантна, али и ми као градови имамо толико заједничких тема и простора за сарадњу – рекао је Никодијевић.

Он је додао да су проблеми са којима се Београд и Бањалука суочавају веома слични, али исто важи и за циљеве које као локалне самоуправе постављамо.  

– Следеће недеље ћемо заједно са градоначелником Игором Радојичићем представити новогодишњи програм Града Бањалуке. Постигли смо договор да већ од наредне недеље интензивирамо сарадњу у области туризма, културе и образовања. Желимо да отворимо врата нашим установама и институцијама да ближе и боље сарађују и на тај начин искористе добре политичке односе. Све што ћемо у будућности радити биће пре свега везано за интерес грађана Београда и Бањалуке. Наши градови нису збратимљени само на папиру, јер имамо заиста другачију врсту односа и комуникације – рекао је Никодијевић.

Градоначелник Бањалуке Радојичић рекао је да је током данашњих разговора било речи о читавом низу тема, међу којима су сарадња у области школства и културе, али и пружања комуналних услуга.  

– Постоји огромна воља да се сарадња интензивира,  нарочито када су у питању привреда и економија, због чега се данас у Привредној комори Републике Српске одржава пословни форум – рекао је Радојичић.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић изразио је у име градоначелника и заменика градоначелника Београда велико задовољство што се данас налази у посети Бањалуци.  

– Наши привредници ће након овог пословног форума успоставити још дубљу сарадњу, што ће уз размену искустава допринети додатном повезивању. Сигурно је да ћемо током 2019. години посветити још више пажње сарадњи са Бањалуком и планирамо да у буџету за наредну годину определимо додатна средства како би наша позоришта гостовала у Бањалуци. Постигли смо договор да заједнички радимо на реализацији тог пројекта, а нема сумње да ћемо наставити и са сарадњом у области туризма. Све то има за циљ да направимо конкретан помак у сарадњи два града – рекао је Младеновић.