петак, 7. децембар 2018.

Трећа београдска гимназија обележила 159 година постојања

Поводом јубилеја, 159 година од оснивања Треће београдске гимназије вечерас је у Југословенском драмском позоришту одржана свечана академија. 

Академији су присуствовали министри у Влади Републике Србије Младен Шарчевић, Зоран Ђорђевић и Златибор Лончар, директор Привредне коморе Србије Марко Чадеж, декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, народни посланици, бивши и садашњи ученици, а писмо подршке упутила је и премијерка Србије Ана Брнабић. 

Директор Треће београдске гимназије, доктор наука Миленко Мацура је истакао да та школа окупља најбоље ученике већ 16 деценија. Он је подсетио да више од 98 одсто ученика те гимназије уписује престижне факултете и задржава упис током читавих студија. 

–Могу са поносом да говорим о постигнућима наших ученика и њихових наставника у току протеклих деценија. Покретачка снага 21. века јесте интелектуални капитал, а из Треће београдске гимназије ће и даље излазити млади, свестрани и образовани људи у свим пољима – указао је Мацура.   

Он је подсетио да су знамените личности из наше историје предавали или похаћали Трећу београдску гимназију, између осталих војвода Живојин Мишић, Стеван Сремац, Симо Матавуљ, Љуба Ненадовић, Милутин Гарашанин, Васа Чубриловић, Борислав Пекић и Момо Капор. 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао да је Трећа београдска гимназија једна од најелитинијих установа у Србији. 

Он је подсетио да је статус школе од националног значаја реткост, уз подсећање да су ове године тај статус добиле Математичка гимназија из Београда и Змај Јовина из Новог Сада, а да је Трећа београдска гимназија на путу да то оствари. 

Бивши ученик прве генерације Треће београдске гимназије (тадашње Класичне гимназије у оквиру VIII београдске гимназије) и декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић је подсетио да је заједничко ове и оне гимназије комбинација духа и образовања. Такође је подсетио на знаменита имена која су похађала некада Класичну Осму, а данас Трећу београдску гимназију, и изразио задовољство да се та традиција чува. 

Свечаност су увеличали Хор краљице Марије и ученици Треће београдске гимназије.