субота, 8. децембар 2018.

Весић: Београд ће са задовољством куповати трамваје произведене у Србији

Поводом молбе председника Републике Србије Александра Вучића Граду Београду да купује „Сименсове” трамваје који ће се производити у Крагујевцу, заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да ће Београд са задовољством куповати трамваје произведене у Србији.

– За Београд је велика част да имамо могућност да купујемо „Сименсове” трамваје који ће се производити у Крагујевцу, како је јуче најавио председник Републике Србије Александар Вучић – рекао је Весић и подсетио да ће то бити велики повратак „Сименс” трамваја на наше улице. 

– Београђане је 1923. године превозило тридесет модерних „Сименсових” трамваја и тридесет „Сименсових” приколица. Пет година касније смо добили још 40 трамваја, па је Београд 1932. године имао тринаест трамвајских линија и 96 трамваја. Трамвајска линија према Земуну отворена је 1935. године. Други светски рат смо дочекали са 10 трамвајских линија и укупно 104 трамваја – подсетио је заменик градоначелника Београда.

Весић је поручио да ће Београд у наредним деценијама ширити трамвајску мрежу.

– До средине наредне године биће завршено постављање шина преко Моста на Ади па ћемо повезати Баново брдо и Раковицу са Новим Београдом, а планирано је и проширење трамвајске мреже према Вишњичком пољу и Земуну, као и спајање Славије и Калемегдана трамвајском линијом број 1 – рекао је заменик градоначелника и подсетио да наредне године почиње реконструкција улица и трамвајских шина у 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана, чиме ће се омогућити да нови трамваји користе читав круг двојке.

Приликом отварања прве завршене хале „Алуминијум” у оквиру „Минд” парка у Крагујевцу, председник Републике РС Александар Вучић замолио је јуче руководство Града Београда да купи прве трамваје који буду произведени у овој фабрици.