понедељак, 10. децембар 2018.

Весић: Улагање у музеје није трошак, већ инвестиција у образовање, културу и туризам

Заменик градоначелника Горан Весић присуствоваао је данас свечаном отварању вишенаменског објекта К25 у Музеју Југославије, у коме ће посетиоци моћи да добију информације, да се освеже и купе сувенире који ће их подсећати на посету Београду. 

Весић је истакао да Град Београд, уз помоћ Министарства трговине, туризма и телекомуникација, сваке године покушава да унапреди бар један сегмент туристичке понуде.

– Уређењем овог простора, почињемо да уређујемо наше музеје онако како изгледају у свету. Већина њих поседује само музејску поставку, док у свету посета музеју може да траје читав дан, јер посетиоци на располагању имају бројне садржаје. Трудимо се да на тај начин променимо све музеје које реконструишемо. У Народном музеју је, поред осталог, направљен и простор у којем посетиоци могу да предахну, попију кафу и освеже се пре наставка обиласка – рекао је Весић. 

Он је најавио да ће Музеј града Београда почети да се реновира у другој половини следеће године. 

– У питању је зграда на углу Ресавске и Немањине улице која ће бити урађена као модеран музеј и имаће ресторан, читаоницу, простор за одмор и све друго што постоји у модерним музејима. На сличан начин, покушавамо да уредимо и зграду „Седмог пука” која ће постати градска читаоница. Ово је још један искорак ка томе да наши музеји постану атрактивнији и привуку већи број посетилаца. Музеј Југославије представља једно од десет  најпосећенијих места у граду, уз Скадарлију, Храм Светог Саве, Калемегдан... – додао је Весић. 

Заменик градоначелника је подсетио да је туризам најбрже растућа привредна грана у Београду, што је разлог због којег се морају унапређивати садржаји и понуда. 

– Морамо да унапредимо програме и услове када је у питању музејски, конгресни, здравствени туризам, као и други сегменти због којих туристи долазе у наш град. Музеј Југославије годишње посети око 120.000 људи који не могу да купе сувенир нити да одавде понесу неку успомену. Ово је добар пример како може да се унапреди понуда музеја и то је нешто што ћемо радити у будућности. Обнова Народног музеја и Музеја савремене уметности је завршена, чека нас реконструкција Музеја града Београда, али улагање у музеје није трошак, већ инвестиција у образовање, културу и туризам  – закључио је Весић и захвалио ресорном министарству и управи музеја на реализацији овог пројекта. 

Говорећи о реконструкцији Музеја Николе Тесле, Весић је истакао да је простор у коме се тренутно налази премали да прими велики број посетилаца који посећује овај музеј. 

– У новом простору неће бити само Музеј Николе Тесле већ и артефакти који се тичу Милутина Миланковића и Михајла Пупина, али и научне радионице, библиотеке, место где ће се окупљати студенти и професори. То би требало да буде највеће место на свету које ће се бавити проучавањем живота и дела Николе Тесле. Од Старе електричне централе на Дорћолу стварно нема бољег места и Музеј Николе Тесле је одавно засклужио да добије прави простор – рекао је Весић.

Mинистар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић je казао да је овај објекат потребан за велики број туриста који посећује овај музеј, а 70 посто њих су страни туристи.

– Ово је прво место и први утисак који посетиоци стичу на улазу у музеј и представља својеврстан информативни центар – рекао је Љајић, подсећајући да музеји представљају важан сегмент културног туризма, а то се посебно односи на културно наслеђе Београда.

Директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић појаснила је да нови објекат К25 представља  реконструисану некадашњу улазну капију. 

– Разлог да се овај пројекат реализује је управо број посетилаца – годишње више од 120.000 људи и сваке године десет хиљада посетилаца више посети овај музеј. Овде сада наши посетиоци могу да добију основне информације о комплексу, купе карте, сувенире, да се освеже у кафићу и онда крену у истраживање наших програма – рекла је Неда Кнежевић.

Догађају су присуствовали в.д. секретара за културу Иван Карл, професор Архитектонског факултета у Београду Михаило Тимотијевић и в.д. директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.