уторак, 11. децембар 2018.

Весић: Нова возила за ефикаснији рад „Градске чистоће”

Заменик градоначелника Београда Горан Весић посетио је данас ЈКП „Градска чистоћа” и потврдио да је Град Београд обезбедио куповину 22 нова возила за ово предузеће. Он је истакао да ће нова возила знатно убрзати процес рада и прецизирао да је вредност инвестиције 370 милиона динара. 

Весић је рекао да су у питању две нове цистерне, осам обичних камиона – смећара, као велики камиони – смећари који мењају шест људи и празне контејнер за 45 секунди. 

– Колико је то брзо, показује податак да се један подземни контејнер празни око 15 минута. Тренутно, возни парк „Чистоће” броји око 650 возила различите намене, док је у предузећу запослено око 2.850 људи. Чистоћа града је јако важна и трудимо се да побољшамо квалитет услуге коју пружамо грађанима. Град Београд је обезбедио да „Чистоћа” следеће године има већи буџет за око три милиона евра, док ће преко Секретаријата за заштиту животне средине бити купљено 25 нових цистерни за прање улица и 30 камиона – смећара, што ће сигурно побољшати квалитет рада ЈКП „Градска чистоћа” – рекао је Весић. 

Према његовим речима, током следеће године контејнери ће по први пут добити GPS, као што ће имати и камиони, па ће возач моћи да зна колико је контејнер напуњен и неће морати да стаје поред оних који нису пуни, што сада није случај. 

– Желим да захвалим руководству „Градске чистоће” на послу који обављају, али ни 2.850 запослених није довољно ако Београђани не чувају свој град. Радници „Чистоће” раде викендима, празницима и ноћу, ефикасно уређују улице након великих манифестација, а помоћ нове механизације ће их сигунро учинити ефикаснијим – додао је заменик градоначелника. 

Весић је подсетио да ће депонија у Винчи јавно-приватним партнерством бити преузета од француске компаније „Суез” и јапанског „Хиточуа”, па ће ЈКП „Градска чистоћа” у наредном периоду морати у потпуности да промени начин рада и њихов посао ће првенствено бити сепарација отпада. 

– Према Плану за управљање отпадом на територији града Београда биће изграђено 17 рециклажних дворишта, тачније на свакој општини по једно. Такође, почећемо грађанима да нудимо контејнере за сепарацију отпада, али да би то било успешно, морамо мотивисати грађане. То значи да ће, иако то у овом тренутку многима звучи као научна фанстастика, сваки стан имати своју кесу са бар-кодом за сепарацију отпада, па ће читачи који ће се налазити у камионима моћи да дају информације о томе ко је вршио сепарацију, како би ти људи добили умањење наредних рачуна. Грађани Београда, када им се пружи могућност, поштују такве ствари и врше сепарацију. Најбољи пример за то су контејнери за стаклене боце који су пуни иако је било много скептика, међу којима сам био и ја – истакао је Весић. 

Он је додао да је почетак изградње рециклажних дворишта везан за санацију депоније у Винчи, која је једна од 10 највећих неуређених на свету и једна од две највеће у Европи. 

– Депонија се налази у непосредној близини Дунава и представља праву еколошку бомбу. У овом тренутку није могуће прецизно рећи када ће тај посао бити завршен, али је то нешто што нас очекује у наредним годинама – најавио је Весић. 

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић рекао је да подршка Града Београда предузећу на чијем је челу много значи јер се ради тежак и сложен посао током 365 дана у години. 

– Механизација коју смо током текуће године набавили уз подршку града умногоме ће олакшати посао који обављамо. Апелујем на суграђане да помогну радницима комуналних предузећа и отпад одлажу у складу са прописима, јер ћемо тиме наш град сигурно учинити лепшим и чистијим – рекао је Попадић.