уторак, 11. децембар 2018.

Градоначелник угостио амбасадорку Аустралије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас амбасадорку Аустралије у Србији Рут Стјуарт у Старом двору, где су разговарали о економској сарадњи, као и сарадњи у области туризма и културе.

Градоначелник је истакао да је Београд увек добар домаћин, те да је туризам наш велики потенцијал, поготово ако се има у виду да је Београд прошле године посетило милион туриста.

– У последњих неколико година, број хотела је удвостручен у нашој престоници, тако да их данас има више од стотину – рекао је Радојичић.

Амбасадорка Стјуарт је подсетила да у Србији тренутно живи скоро 20.000 Аустралијанаца, а да већи део од овог броја живи у главном граду Србије. Она је такође подсетила да Србија са Аустралијом сарађује на два пројекта на националном нивоу.

– Сарађујемо на испитивању експолатације руде литијума у Лозници и на археолошким ископинама у Глацу, поред Сремске Митровице. Посебно овом другом пројекту Аустралија придаје велики значај, а он Србији омогућава размену стручњака и промоцију археолошких налазишта из римског времена – рекла је Рут Стјуарт и додала да је Скупштина Града Београда била сјајан домаћин и партнер када је прошле године свечано обележен почетак истраживања на овом локалитету.

Радојичић и Стјуарт су разговарали и о одређеним еколошким решењима Камбере, престонице Аустралије, која би могла да буду добар пример и на корист Београду како би био „паметан и зелени град”.

Они су се усагласили да је размена искустава два града веома важна и у ванредним ситуацијама, као што су природне катастрофе попут поплава и земљотреса.