уторак, 11. децембар 2018.

Радојичић: Град ће у наредном периоду имплементирати идеје за „паметне градове”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је вечерас у згради Геозавода проглашењу победника наградног конкурса „Имам решење за паметнији град”, који организује компанија „Београд на води”.

Градоначелник је истакао да су градови све насељенији, што ће у будућности довести до бројних изазова.

– Како би одговорили на све захтеве, велики градови се морају позиционирати у правцу „паметних градова” и зато је ова тема толико популарна. Радује ме што су на овај конкурс стигле 172 идеје, јер то значи и да људи у Београду размишљају о локалној заједници, проблемима, као и о паметним решењима. Важно је и да нове идеје примењујемо, и моја је жеља да Београд подржи неко од сјајних решења која су стигла на овај конкурс – рекао је градоначелник Београда.

Радојичић је честитао свим учесницима конкурса и подсетио да компанија „Београд на води” гради у складу са принципима „паметног града”.

– Пре свега, честитам вам хиљадитог купца. Истакао бих да је Београд на води пројектован у складу са принципима „паметног града” и он је пример тога како у Београду размишљамо и какав град желимо да будемо – каже градоначелник.

Генерални директор компаније „Belgrade Waterfront” Никола Недељковић је у име домаћина програма захвалио на великом интересовању за овај пројекат и истакао да је постигнут успех великим бројем пријављених.

– Поред тога што ћемо наградити прва три победничка решења, издвојили смо и фонд од 25 хиљада евра који је намењен за даљи развој ових пројеката. Када се заврши конкурс желимо да ови пројекти буду имплементирани – рекао је Недељковић.

Коста Андрић, директор компаније „ICT Hub” која је имплементациони партнер пројекта, истакао је да је предност овог конкурса у томе што идеје неће остати само идеје, већ ће победничка решења добити новац за развој.

Прву награду у износу од пет хиљада евра добио је тим са називом пројекта „Еnergym”, који представља решење за „паметан град” у виду теретане на отвореном или затвореном простору, а чије справе ће бити посебно модификоване за производњу енергије која би могла да се дистрибуира по жељи.

Другу награду у износу од три хиљаде евра понео је пројекат под називом „Еcolight”, који представља паметан систем уличног осветљења, док је трећу награду добио пројекат „Smart solutions” у износу од две хиљаде евра и намењен је паметном решавању проблема са контејнерима и комуналним отпадом.

Проглашењу победника присуствовао је и в. д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.