среда, 12. децембар 2018.

Градоначелник и амбасадор Данске о енергетским решењима

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се данас у Старом двору са  Андресом Хоугором, амбасадором Краљевине Данске у Србији, са којим је разговарао о унапређењу сарадње у области енергетске ефикасности и третмана отпадних вода.

Градоначелник и амбасадор сагласили су се да искуства Данске, као земље која je европски лидер у штедњи енергије и примени напредних енергетских решења, могу бити значајна за Београд. Разговарало се о енергетској ефикасности у зградарству и системима даљинског грејања, као и о прикупљању и третману отпадних вода у срединама у којима је тешко и скупо направити канализацију.

Делегација Данске понудила је помоћ на свим нивоима и указала да постоје банкарске гаранције за Србију, а Радојичић је истакао да су на путу Београда ка „зеленом и паметном граду” помоћ и савети стручњака значајни.

Њих двојица су оценили да се уређењем градских површина, односно паркова, пешачких и бициклистичких стаза, може допринети и побољшању здравља становника, као и да би размена искустава у овој области могла бити корисна. Говорећи о урбаном планирању, они су се осврнули и на идејно решење парка Ушће, које је дело познатог данског архитеке Јан Гела.