четвртак, 13. децембар 2018.

Радојичић: Подаци са 300 раскрсница и „личне карте” градилишта смањиће саобраћајне гужве

После нове године креће реализација пројекта „Aдаптибилно зонско управљање саобраћајем”, што ће решити саобраћајне гужве које су неминован проблем свих великих градова, па тако и Београда, најавио је градоначелник проф. др Зоран Радојичић.

Он је, гостујући у „Београдској хроници”, истакао да је за шест месеци, колико је на челу престонице, урађено много конкретних пројеката, а да се као приоритет ради на решавању проблема саобраћајних гужви.

– Пројекат адаптибилног зонског управљања саобраћајем значи нови систем путем којег ће се на једном месту скупљати сви подаци везани за више од 300 раскрсница у граду и на основу њих управљати саобраћајем на прави начин. Очекује се да се тако и до 20 одсто уштеди време и олакша саобраћај. На састанку у Барселони на коме смо разговарали о нашем проблему чуло се да је овакав систем управљања саобраћајем препородио Москву. То је модел који ћемо у наредне три године да имплементирамо у Београду, а вредност целокупног пројекта је око 25 милиона евра – нагласио је Радојичић.

Говорећи о томе да додатне гужве у граду стварају и градилишта која често нису синхронизована, градоначелник је додао да ће такозване „личне карте” градилишта увести ред у тој области.

– Од јануара се планира да ће преко Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и кординацију односа са грађанима сва градилишта морати да шаљу информације када почињу радови, шта се ради и до када трају радови, како би могли да се синхронизују са осталима. Дешавало се у ранијем периоду да се једна иста улица ради и по неколико пута, а на овај начин ће се то смањити на најмању мoгућу меру – најавио је Радојичић.

Он је истакао да је велики помак урађен на томе да се смањи број деце која чекају на место у вртићима.

– Морамо да се подсетимо да је 2013. године 47.500 малишана било у вртићима, а 2018. године 60.000 у државним и 16.700 у приватним вртићима. Исто тако значајан је и податак да је 2016. године 10.000 деце чекало на место у вртићу, а у овом тренутку чека 2.700, што је значајно мање. У плану је да се почетком следеће године отвори вртић у Алтини, а такође у следећој години још девет вртића, да се простор у шест школа прилагоди деци вртићког узраста, што значи да идемо ка томе да се значајно смањи број деце која чекају место – истакао је Радојичић, додајући да је у овој години на субвенције у приватним вртићима потрошено око 2,5 милијарди динара.

Он је посебно истакао да је Београд спреман за најављене снежне падавине и да ће све градске службе бити припремљене за то. 

– За сутра смо заказали седницу Штаба за ванредне ситуације, са циљем да се искоординира рад свих градских служби, да проверимо да ли је све припремљено, како би све протекло без проблема – рекао је градоначелник Београда.