четвртак, 13. децембар 2018.

Представљен информатор за иновације и иновационо предузетништво

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић присуствовао је вечерас у Стартит центру представљању „ИНОфанзина”, првог информатора који се детаљније бави иновацијама и иновационим предузетништвом. У питању је бесплатна публикација која је део кампање кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића.

Петронијевић је присутне упознао са историјом Научно-технолошког парка „Звездара” и истакао да су комапније које послују у том простору током 2017. године зарадиле 16,4 милиона евра.

– Само две године раније, 2015. године, то место је било попут „зграде духова” и не да није доносило профит, већ је представљало трошак.  Данас, у тој „фабрици идеја” послује 70 компанија које запошљавају више од 650 младих људи. У Београду ради мноштво својеврсних „хабова”, систем је постављен, али га морамо додатно унапређивати. Постоје планови везани за још неке просторе у којима бисмо у будућности такође могли да видимо нове IT компаније, старт-апове и друге врсте иновативних делатности – рекао је Петронијевић.

Он је додао да је дужност Владе Републике Србије, али и Града Београда, да се направи систем са јасно дефинисаним правилима.

– Желимо да се млади људи, који су напустили Србију због образовања или посла, враћају у Србију како би реинвестирали своје знање. У том случају то не би био одлив мозгова, већ трансфер знања. Нема ничега лошег у томе да се млади људи окушају у великим светским компанијама уколико постоји тренд да се враћају у своју земљу и свој град. Изградња научно-индустријског парка у Борчи требало би да створи 30.000 радних места у последњој фази, а управо су IT технологије предвиђене као носиоци тог пројекта. То је један од начина за хватање прикључка са развијенијим земљама. Град Београд стоји на располагању свим младим иноваторима који су спремни да преузму иницијативу. Важно је да млади људи знају на који начин и од којих инситуција могу да добију новац или новчани подстицај ра развијање својих пројеката и старт-апова – истакао је Петронијевић.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да Србија није богата земља, али да је њен највећи капитал знање и иновативни млади људи.

– Србија има и сјајне младе предузетнике. Млади који данас пожеле да се окушају у бизнису имају одличне услове и добре шансе за успех. Без обзира на образовање, у данашње време сви могу да започну сопствени бизнис. Потребна је идеја и много комуникације како би се сагледали потенцијали. Многи у Србији нису довољно упознати са свим програмима Владе РС којима се помажу млади људи који покушавају да „подигну” свој бизнис. Преко Фонда за иновационе делатности, на бази идеје може да се добије грант од 80.000 евра. У питању су бесповратна средства и мислим да ниједна држава у Европи не може да се похвали толиким износима када су грантови у питању – рекао је Поповић.