петак, 14. децембар 2018.

Радојичић у Сурчину: Здравље Београђана на првом месту

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас општину Сурчин, где је између осталог посетио здравствену станицу у којој од недавно постоје мамограф и дигитални рендген апарат. Радојичић је истакао да руководство Општине Сурчин послује домаћински и нагласио да је у питању најмлађа, али и једна од најперспективнијих београдских општина. 

Градоначелник је рекао да је повод данашњег обиласка општине Сурчин разговор са председником, руководством и грађанима о свим проблемима, али и свему добром што је урађено. 

– Први утисак је да се овде послује домаћински и да се Сурчин развија на прави начин. У питању је изузетно перспективна општина, са младом структуром становништва, будући да у Сурчину живи око 9.500 људи млађих од 18 година. Велики потенцијал даљег развоја ове општине огледа се, пре свега, у близини Аеродрома „Никола Тесла”, али и обилазнице око Београда, док не би требало заборавити ни идеју да се овде гради национални фудбалски стадион. Изградња националног стадиона би свакако умногоме побољшала развој једног дела ове општине – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, један од највећих проблема са којима се грађани Сурчина сусрећу је недостатак места у вртићима. 

– До краја године у Бољевцима ће бити отворен вртић који ће моћи да похађа осамдесеторо деце, док ће у првој половини наредне године бити урађена адаптација једне школе, у оквиру које ће се налазити вртић са око 200 места, чиме ће листа чекања бити значајно смањена. Обишли смо и амбулантну станицу, која ће ускоро по добијању свих дозвола постати дом здравља. Објекат заиста изгледа фантастично и мислим да би грађани било којег дела Београда били презадовољни када би имали овакав објекат примарне здравствене заштите. Веома је значајно истаћи да је ова амбулантна станица добила мамограф и дигитални рендген, што ће у будућности много значити грађанима Сурчина – додао је Радојичић. 

Он је подсетио да је за Град Београ јако важно да 43.000 становника Сурчина има адекватан објекат у којем се обавља примарна здравствена заштита. 

– Град ће и даље бити на располагању општини и грађанима јер желимо да од Сурчина направимо једну од општина које су најбоље за живот на територији града Београда. За Град Београд, здравље Београђана је на првом месту и однос руководства ове општине према суграђанима огледа се између осталог и изгледом и стањем објеката здравствене заштите. Набавка мамографа сведочи о чињеници да челници Сурчина воде рачуна и о превенцији, за коју можемо да кажемо да је најважнији сегмент здравствене заштите. Грађанима се у исто време шаље порука о важности превенције, док локалној самоуправи остаје да унапређује услове за рад медицинског особља и повећа доступност свих чинилаца у процесу задовољења одређене медицинске потребе – закључио је градоначелник. 

Председник општине Сурчин Стеван Шуша захвалио је градоначелнику јер је, како је рекао, нашао времена за обилазак најмлађе београдске општине. 

– Већ смо заједнички радили на решавању одређених проблема са којима су се сусретали грађани и надам се да ћемо на исти начин деловати у свим будућим ситуацијама.  Набавком нових апарата за дом здравља створили смо услове за комфорнији живот наших суграђана, који неће морати да одлазе у Земун како би обавили потребне прегледе. Наш план је да се у току наредне године сурчински дом здравља одвоји од земунског, јер желимо да грађани наше општине у Сурчину решавају све своје потребе када је здравствена заштита у питању – рекао је Шуша. 

Директорка Здравствене станице Сурчин Александра Цветковић рекла је да је мамографски апарат набављен средствима града, али и да је тиме здравствена заштита у Сурчину подигнута на виши ниво. 

Догађају је присуствовао члан Градског већа Милош Дангубић.