петак, 14. децембар 2018.

Додељена признања најуспешнијим даваоцима крви

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић поздравио је данас у Старом двору учеснике 18. по реду пријема који за добровољне даваоце крви организују Град Београд и Институт за трансфузију крви Србије.

Младеновић је истакао да овај пријем представља завршетак једне успешне године.

– Ова, 2018. година била је рекордна, а то смо најавили још почетком године. Сваке године све је више прикупљених јединица крви и то је велики подстицај да и идућа година буде још боља него протекла. Нема довољно речи којима можемо да изразимо захвалност хуманим људима који су давањем крви некоме продужили живот. Такав дар улива наду да свет иде у правом смеру, да имамо праве вредности, негујемо их и преносимо онима који долазе после нас. Ви сте наши хероји, а огроман је допринос и Црвеног крста и Института за трансфузију, који нас истрајношћу и упорношћу мотивишу да будемо бољи људи. Један од тих начина је и подстицање младих да учествују у конкурсу „Крв живот значи”, где се најбоље виде посвећеност и доброта младих генерација. Надам се да ћемо сваке године напредовати, да ће давалаца крви бити све више и да ће наше друштво бити све хуманије – истакао је Младеновић.

Директор Института за трансфузију крви Србије др Градимир Богдановић указао је на значај давања крви и нагласио да овогодишњи резултати дају наду да ће и следећа година бити рекордна.

– Идуће године ступа на снагу нови закон о трансфузијској медицини и то ће бити прави допринос да свака наредна година буде успешнија од претходне – казао је Богдановић.

Традиционални пријем био је прилика и за уручење захвалница најистакнутијим  институцијама, па је тако признање за посебан допринос развијању културе давања крви добило Министарство здравља, а за партнерски рад Црвени крст Србије.  Међу награђенима су се нашле и медијске куће РТС, „Пинк”, „Прва српска телевизија”, „Студио Б”, „Новости” и „Политика”, као и компаније – Термоелектране „Никола Тесла”, „Крушик”, „Слобода”, банке „Поштанска штедионица” и „Интеза”. Плакете „Шампион солидарности” добиле су Рашка, Мионица, Велика Плана, Велико Градиште, Ивањица и Коцељева, за најуспешнију средину проглашено је село Метковић у општини Богатић, а титулу најхуманије општине понела је општина Лазаревац. Награђене су и Гимназија из Чачка, београдска Медицинска школа и Машински факултет у Београду, а специјално признање за најуспешније добило је Спортско друштво „Црвена звезда”. Специјално признање за највиши ниво културе давања крви у Републици Србији у протеклој деценији добио је Град Пожаревац.

На свечаности су додељене и захвалнице најбољим младим учесницама конкурса „Крв живот значи”, које су том приликом рецитовале песме на тему добровољног давалаштва крви.

Институт за трансфузију крви Србије током ове године прикупио је више од 77.000 јединица крви, што је за 10.000 јединица више него прошле године.