субота, 15. децембар 2018.

Свечано отворен „Новогодишњи укус фест”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић, заједно са помоћником министра пољопривреде Александром Богићевићем, свечано је данас у Комбанк дворани отворио „Новогодишњи укус фест” – фестивал домаће хране и пића. На манифестацији, коју су подржали Министарство пољопривреде Републике Србије, Секретаријат за привреду Града Београда и Привредна комора Србије, представља се више од хиљаду производа излагача из читаве Србије и региона.

Драгомир Петронијевић је нагласио да се много пута до сада чуло да наша земља има квалитетну храну, али да нема готове производе. 

– Данас их овде има хиљаду, што је показатељ да не извозимо више само сировине. Ово је пример да је то могуће. Град ће наставити да субвенционише пољопривреднике, па је тако за наредну годину планирано 200 милиона динара. Средства која се издвајају расту, јер је ове године за ту намену издвојено 180 милиона динара – рекао је Петронијевић.

Он је излагачима поручио да је сва суштина у њима и у њиховом раду, али на првом месту у вери у сопствени производ, те да онај ко не покуша, не може ни да успе. Позвао је произвођаче да користе субвенције и да се удружују, али и да се боре за тржиште и већу производњу. Петронијевић је излагачима казао и да ће Град Београд наставити да буде њихов поуздан партнер и сервис, те да ће слушати све сугестије како би се систем унапредио. 

Богићевић је том приликом истакао да Србија има много вредних домаћина који чувају традицију. „Укус фест” промовише најбоље из наше земље, додао је он, и најавио да ће се наредне године пољопривредницима омогућити да се што лакше баве прерадом, јер је она будућност, а и производи који се добијају знатно су скупљи. 

Помоћник министра је изразио наду да ће оваквих манифестација бити све више и да ће прерађивачка индустрија бити још развијенија, што је један од циљева министарства. 

У име излагача, присутнима се обратила Јелисавета Јоксимовић из Винарије „Охрид”, а у име организатора – ауторка фестивала Кристина Трмановић, која је изразила захвалност свима што су препознали и подржали ову енергију и иницијативу.   

Посетиоци специјалног издања „Новогодишњег укус феста” могу да пробају и да уживају у дегустацијама најукуснијих сирева, сухомеснатих производа и реномираних вина, ликера, домаћих сокова, пршуте, домаћих сушених кобасица, чварака, српског пива, затим домаћих колача и традиционалних џемова. Представиће се и разни козметички производи, али и још много других домаћих производа.  

Манифестација је слободна за све посетиоце и траје до 19 часова.